Mustafić: Ne želimo da film ovisi o tome da li ga ministar voli ili ne voli

Kultura 01. aug 202418:58 > 20:27 0 komentara

Udruženje redateljica i redatelja u Bosne i Hercegovine prije tri dana se obratilo javnosti povodom katastrofalnog stanja u bh. kinematografiji. Član Udruženja, redatelj, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, Dino Mustafić je bio naš gost na ovu temu.

Udruženje reditelja BiH negoduje. Dino Mustafić je za N1 govorio o problemima s kojima se bh. kinematografija suočava, naglašavajući da nije problem samo u novcu.

“Ovo je problem sa kojim se Udruženje redatelja i redateljica i Udruženje filmskih radnika bori skoro kontinuirano proteklih godina. Nije riječ samo o novcu, nego je problem odsustva sistema i disfunkcionalnosti Fondacije za kinematografiju sa akumuliranim problemima u toj oblasti. Problem je i sa Zakonom o audiovizuelnoj djelatnosti koji se trebao pustiti u proceduru, a to se nije desilo”, kazao je za N1.

U susjednim državama je situacija drugačija.

“Reforma kinematografije je u susjedstvu provedena. Tamo kinematografija nije ugrožena”.

Mustafić je komentarisao problem disfunkcionalnosti javnih servisa.

“I u regionu i u svijetu javni servisi, koji su kod nas disfunkcionalni, jako vode računa o televizijskoj, igranoj i serijskoj produkciji. Gledamo samo serije iz Hrvatske i Srbije. Postoji potreba za domaćim proizvodom“.

Također, kako je naveo Dnevni Avaz, planirani budžet u ovoj godini za Fondaciju za kinematografiju BiH 4,7 miliona KM. Mustafić je komentarisao ove navode.

“Ja ne znam za taj iznos. Vlada Federacije BiH još ništa nije dala. To je, navodno, izvještaj za period od 2020. do 2024. godine, po svakoj godini, a 2023. godine je Vlada nije izdvojila ništa, iako u izvještaju stoji suprotno. Trojka je obećavala reforme i promjene, to i očekujemo”.

Za kraj je govorio o estradizaciji kulture.

“Naravno da su političari u prvim redovima i na crvenom tepihu, kao i influenseri i članovi akademske zajednice. Rekao bih da je to jedan društveni trend u kojem se suština zaobilazi. Ne želimo da politika ima uticaj na kinematografiju. Ne želimo da film ovisi o tome da li ga ministar voli ili ne voli ili voli ili ne voli reditelja. Želio bih da teme umjetnosti počnu dominirati”, zaključio je Mustafić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!