Muzur: Dobio sam garancije da broj migranata u Blažuju neće biti povećan

Vijesti 28. jan 202112:06 0 komentara
N1

Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, obratio se zastupnicima Skupštine KS. Kazao je kako njegova općina ima najveći teret jer se svakodnevno dešavaju manji ili veći problemi koje uzrokuju migranti te je podsjetio i na slučaj ubistva mladića iz naselja Otes.

Kazao je kako je od preuzimanja dužnosti načelnika održao sastanke s predstavnicima policijskih agencija i tijela zaduženih za upravljanje migrantskom krizom.

“Pružio sam svima ruku, od ovog problema ne treba praviti političku temu. Želim biti partner da zajedno rješavamo ove stvari. Tražio sam i molio da se da garancija da se u Blažuju neće povećavati broj migranata ni za jedan. Prema informaciajma koje imam u posljednjih 15 dana to je ispoštovano”, kazao je Muzur.

Istakao je kako će naredne sedmice biti održan radni sastanak gdje će posjetiti Blažuj te utvrditi šta je potrebno da se uradi kako bi se stanovnici MZ Blažuj osjećali sigurnije.

“Prije svega mislim na postavljanje zaštitne ograde u migrantskom centru, službenog ulaza i izlaza koji će se kontrolisati, kući red i neka pravila ponašanja u skladu s ljudskim pravima. Potreban je i videonadzor na području općine, ali i Pete PU Ilidža. Uputio bih apel svima onima koji su nadležni da urade sve da teret migrantske krize ne n osi jedna ili dvije lokalne zajednice već da se to uradi na fer način”, kazao je Muzur dodavši da kako se nada da će kraj ove godine dočekati s manjim brojem migranata.

Predstavnik Ministartsva sigurnosti BiH Senahid Godinjak kazao je kako će BiH dobiti donaciju o Vlade Japana za sigurnosne agencije te da će MUP-u KS biti uručeno specijalizirano ovo vozilo u vrijednosti od 250.000 eura.

“Svjesni smo činjenice da nije realno upravljati migrantskim centrom koji broji 3.000, ali ako se to sve na 1.00 onda bi to bilo moguće i lokalna zajednica ne bi osjetila toliki pritisak”, rekao je Kecman.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!