MVP BiH: Šestero bh. državljana nije uspjelo doći do Rafaha zbog borbenih dejstava, radimo na njihovoj evakuaciji

Vijesti 16. nov 202318:33 0 komentara
N1

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati svim raspoloživim resursima - putem diplomatske mreže i članova Kriznog štaba Ministarstva razvoj događaja u procesu evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze, navode iz ove institucije BiH.

Objavili su detalje evkaucije naših državljana iz Gaze preko graničnog prelaza Rafah.

“Sinoć je nakon više sati povedenih na graničnom prijelazu Rafah uspješno evakuisano 36 osoba koje se trenutno nalaze na sigurnom u Kairu. Preostalih 6 osoba sa odobrenog spiska od 42-oje za evakuaciju, radi borbenih dejstava nisu uspjele do sada da se pridruže ovoj grupi. Ministarstvo vanjskih poslova je jutros uspjelo stupiti u kontakt sa ovih šest osoba, u pitanju je četvoro odraslih (dvije ženske, dvije muške osobe), te dvoje djece, trenutno su dobro i poduzima se sve da se izvrši njihova evakuacija i da i ovih šest osoba bude na sigurnom. Komunikacija je spora i otežana, ali je Krizni štab održava. Za 12 osoba sa prvobitnog spiska od 54 osobe prijavljene za evakuaciju još nije stiglo odobrenje i na tome se ubrzano radi. Paralelno sa ovim aktivnostima odvijaju se i aktivnosti na pripremi prihvata osoba koje su evakuirane iz Gaze”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Za N1 govorila je majka četvero djece koja je uspjela preći granicu. Snimke naših državljana u Kairu i njenu izjave pogledajte ovdje.

U međuvremenu je bombardovana kuća jednog od državljana BiH u Gazi.

Nadležni se nadaju kako će i preostali državljani BiH uskoro biti na sigurnom.

Sve informacije o sukobima na Bliskom istoku pratite ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!