N1 donosi izvještaj Elektroprivrede o dugovanjima rudnika u FBiH

Vijesti 13. feb 202117:35 > 17:49 2 komentara

Rudari Zenice i Breze i dalje su u generalnom štrajku, dok čekaju sastanak predstavnika sindikata sa nadležnih koji je najavljen za ponedjeljak. Rudari traže ispunjenje svojih zahtjeva i traže odgovornost onih koji su rudnike doveli do ruba propasti. N1 Vam u nastavku donosi izvještaj Elektroprivrede, prema kojem dug svih rudnika u Federaciji iznosi blizu milijradu maraka. Milionska su dugovanja i za doprinose, dobavljače i poreze.

Prema izvještaju Elektroprivrede BiH RMU “Abid Lolić” Travnik-Bila po raznim osnovama duguje više od 57 miliona maraka. Rudnik Breza više od 127 miliona KM. RMU Đurđevik više od 44,5 miliona maraka, Rudnik Uglja Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje 2 miliona i 355 hiljada KM. Rudnik Kakanj više od 125 miliona. Najveći dužnik je rudnik “Kreka” iz Tuzle koji po raznim osnovama duguje 340 miliona KM. Rudnik “Zenica” blizu 200 miliona. Ukupno svih sedam rudnika u koncernu duguje tačno 898.229.759 KM po raznim osnovama.

“Ja ne znam gdje je porezna bila prije. Ako smo napravili jedan mjesec, dva ,pet ili deset godina dugovanja. Sada se spominju neke stotine miliona. Ko je to dozvolio? Ako smo mi državni. Ako je Vlada naš vlasnik, oni su trebali napraviti presjeć, ako je bilo kriminala. Ako dobijete jedan račun za struju i ne platite, dobijete drugi ne platite, isključuju Vam struju. A kod nas se dešava da se od 2009. ne plaćaju doprinosi”, rekao je Eldis Numić, rudar RMU Breza.

A po osnovu doprinosa odnosnio PIO-a i zdravstveno osiguranja, rudnici duguju rudarima i uposlenicima skoro pola milijarde maraka. Rudari problem vide i u nametnuoj cijeni uglja od Elektroprivrede. Po toj degradiranoj cijeni primorani su prodavati većinu uglja koji proizvode po trostruko manjoj cijeni od realne na tržištu. Neizostavni dio priče je i gomilanje stranačkih zapošljavanja.

“Ukoliko počneš da progovaraš ovako javno, pozovu te dole u kancelariju, ukinuti ti rješenje 300 maraka plate. Mi svi imamo djecu i hranimo. Ja ima dijete od četiri godine. Ljudi imaju po troje ili četvero djece i ne smiješ da rizikuješ njihovu egzistenciju. Tako da je pristisak sistem i političkih partija, iako ih ne bi sad uvlačio, ali te političke partije su nesistemski i nesrazmjerno ubacili svoje kadrove, koji su nas doveli u ovakvo stanje”, kazao nam je Armel Jakalović, rudar RMU Breza.

VEZANE VIJESTI

A stanje je zabrinjavajuće. Ovo su procjene iz izvještaja EP BiH prema kojim će više do 2.000 radnika u rudnicima ostati bez posla. Ovo je tabela prema kojoj će doći do rezova u svih sedam rudnika. Najviše rezova trebalo bi biti u rudnicima”Kreka” i “Zenica”, a najmanje u rudnicima “Bila” i “Gračanica”.

“Ja želim da radim, ja hoću da radim, hoću da dobijem ono što sam sebi zaradio. Hoću da idem u penziju časno i pošteno. Hoću da moje kolege koje su četiri mjeseca već poslani u penziju, nisu im uplaćeni doprinosi, stoje na ulici i gladni i žedni, sa nama se solidarišu, dole gore i plaču i kažu šta da radimo”, istakao je Muriz Mujezinović, predsjednik Sindikata Jame Raspotočje.

Dugovi rudnika prema dobavljačima iznose 84 miliona KM. S druge strane EP je u posljednjih šest godina u zvaničnim podacima izvršila dokapitalizaciju u sve rudnika veću od 312 miliona maraka.

“Novi Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i Zakon o stečajnom postupku FBiH koji se nalaze pred usvajanjem u Domu naroda FBiH (očekuje se sredinom ovog mjeseca), pružaju određene mogućnosti koje će biti maksimalno iskorištene. U dogovoru sa resornim ministarstvom i Vladom FBiH nastojimo pronaći rješenja za sve rudnike u sastavu Koncerna EPBiH, uključujući i RMU Zenica. Pokrenuti su izuzetno obimni procesi organizacionog restrukturiranja kojim pokušavamo proizvodne procese učiniti mnogo efikasnijim od sadašnjih. U svakom slučaju, sudbina RMU Zenica, a i drugih rudnika u sastavu Koncerna EPBiH će biti poznata već do polovine ove godine”, saopćeno je.

Sva javna i državna preduzeća su partijski plijen, u konkretnom slučaju rudnika više je administracije nego rudara mišljenja je ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

“Nekada u svetu, dok su postojali Sindikati kako Bog zapoveda, kada rudari štrajkuju, cela država se drma! Jer su svi strahovali od snage i moći rudara kada su u štrajku. Međutim Vlada je navikala sada da niko iza njih neće stati. Kao što nije stao niko nikad, iza svih onih radnika koji su ostali bez posla i čije firme su propale”, rekla je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Dug od skoro 900 miliona KM svih rudnika u Federaciji nije nastao preko noći. Rudari traže da svi oni koji su bili na čelu rudnika, njih sedam koji pripadaju koncernu EP BiH, moraju objasniti kako su nastala ova dugovanja. Zbog svega ispaštaju radnici i rudari. I njih 2.200 prema izvještaju Elektroprivrede ostaće na ulici.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare