N1: Hoće li BiH dobiti kandidatski status? Novinar iz Strasbourga: Hoće!

Vijesti 12. dec 202222:03 1 komentar
N1

Gost Newsnighta N1 bio je Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Brisela. Kako je kazao, prema njegovim izvorima večeras je u toku sastanak na kojem je postignut konsenzus o tome da se u četvrtak za BiH dodijeli kandidatski status.

Kada je riječ o situaciji na Kosovu, Krasnec je kazao:

Glede tog opasnog rama u kojem je potrebno što prije deeskalirati, jučer su počele izjave od njemačke ministrice u tom smjeru da se poziva Aleksandar Vučić da smiri situaciju. Nekakav preovladavajući stav je da otkazivanjem tih izbora koji su bili sazvani za sjever Kosova da je kosovska vlada učinila korak ka deeskalizaciji i da Vučić treba uraditi dodatni korak da se tenzije spriječe“.

Da li će BiH dobiti kandidatski status?

Odgovor je hoće. Dok sam čekao ovo uključenje, dobio sam potvrdu od svog izvora da na sastanku korepera (odbora stalnih orpedstavnika u Vijeću EU) gdje sjede veleposlanici svih 27 država članica. Sastanak je večeras u toku. Točka o BiH je manje više završila i konsenzus je postignut o tekstu zaključaka koje će sutra usvojiti Vijeće za opće poslove. Vidio sam tekst, on nedvosmisleno govori da se BiH dodjeljuje kandidatski status, pod uvjetom da to odobri i Evropsko vijeće u četvrtak. To je jedan dvokorak ali vrlo jasan. Taj konsenzus je večeras postignut, sutra na Vijeću za opće poslove i drugi korak je da se na samitu u četvrtak to i potvrdi“, kazao je i dodao:

“Danas su i premijer Hrvatske i Grčke uputili pismo u kojem se navode razlozi zbog kojih bi se BiH trebao dodijeliti kandidatski status u četvrtak”.

Da li nam je EU “progledala” kroz prste?

“Događa se isto što se dogodilo sa Ukrajinom i Moldavijom. Dobile su status iz geopolitičkih razloga prvenstveno. I za BiH se po istom receptu sprema tej tekst zaključaka, iz geopolitičkih razloga”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare