N1 istražuje: Koja je procedura u slučaju oduzimanja vozila od višestrukih prekršitelja u Sarajevu?

Vijesti 14. aug 202411:51 0 komentara
N1 BiH

Povratnici u činjenju krivičnih djela su sve češći te su policijski službenici odlučili poduzeti određene mjere. Jedna od njih je i oduzimanje automobila od višestrukih prekršitelja u saobraćaju. Treba reći da konačnu odluku o sudbini kako prekršitelja ali i njegovog oduzetog automobila donosi Općinski sud u Sarajevu.

Samo u proteklih nekoliko dana iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo informisali su javnost da je oduzeto nekoliko automobila od višestrukih prekršitelja u saobraćaju.

Tako su osmog augusta na području Vogošće policijski službenici prilikom kontrole vozila kojim je upravljao M.H. (1999.) utvrdili da se na vozilu nalaze nepripadajuće registarske tablice, da vozilo nije registrovano, da imenovani upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita, te da u registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija ima dug po osnovu neplaćenih kazni u iznosu od 11.667,00 KM.

Prema podacima koji su dostavljeni N1 iz MUP-a KS u prvih pola godine značajan je broj privremeno oduzetih vozila.

“Policijski službenici Uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo su u periodu od 01.01.2024.godine do 30.06.2024.godine, od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, oduzeli ukupno 146 motornih vozila. Po oduzimanju motornih vozila, ista se deponuju na parking depoa MUP-a KS u Reljevu, gdje se nalaze do donošenja konačne odluke suda o postupanju sa istima”, naveli su za N1.

BIRN BiH / Ilustracija

Pojašnjenje Općinskog suda u Sarajevu

Nakon postupanja policijskih službenika MUP-a KS, višestrukim povratnicima u činjenju krivičnih djela bavi se Općinski sud u Sarajevu. Kako su objasnili za N1, kada MUP oduzme vozilo sudu se podnosi Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinioca prekršaja.

“Sud zakazuje usmeni pretres na koji se pozivaju okrivljeni, predstavnik Policijske uprave, vlasnik vozila (ukoliko to nije sam počinilac prekršaja) i nakon provedenog dokaznog postupka na osnovu izvedenih dokaza donosi se rješenje kojim se okrivljeni može novčano kazniti, može se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, odlučuje se o oduzetom vozilu koje se može trajno oduzeti ili ukoliko postoji zakonska osnova – može se i vratiti vlasniku vozila”, kazali su za N1 iz OSS-a.

Razlozi za oduzimanje vozila

Također, iz OSS-a su naveli i zbog čega se oduzimaju vozila.

“Vozila se oduzimaju zbog izvršenja težih prekršaja višestrukim povratnicima iz razloga jer ranije izrečene kazne nisu uticale na okrivljenog da prestane sa vršenjem prekršaja za koje je već kažnjavan te daljim korištenjem vozila ugrožava život i zdravlje drugih učesnika u saobraćaju“, kazali su.

Objasnili su i razloge zbog kojih se cjelokupni postupak može obustaviti.

“U slučaju da postoje zakonski razlozi, protiv okrivljenog se može obustaviti postupak (npr. Ovlašteni organ ne dokaže da je počinio prekršaj koji mu stavlja na teret) u kom slučaju se vozilo vraća vlasniku”, objasnili su.

U konačnici iz navedenih odgovora jasno je da samo adekvatnim sudskim presudama može spriječiti novo činjenje krivičnih djela jer je broj onih koji su povratnici u kršenju zakona, bar prema zvaničnim podacima, postao i zabrinjavajući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!