N1 na GP Maljevac: Čečenske porodice čekaju “zeleno svjetlo” za azil u RH

Vijesti 27. dec 202218:10 1 komentar
N1

Grupa od oko 50-ak Čečena, među kojima su i žene i djeca, nalaze se na teritoriji Bosne i Hercegovine, tačnije na GP Maljevac gdje žele preći granicu s Hrvatskom. Tamo planiraju zatražiti, kako kažu, politički azil. Hrvatska, za sada, ne želi da ih primi. Oglasilo se i Ministarstvo sigurnosti BiH.

“Ove osobe su na legalan način ušle u našu državu na osnovu bezviznog režima i mogu boraviti do 30 dana. Većina ovih osoba nalazi se u blizini graničnog prijelaza Maljevac te žele nastaviti put prema EU, jer prema vlastitim izjavama žele izbjeći mobilizaciju u svojoj zemlji. Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa Graničnom policijom BiH i Službom za poslove sa strancima BiH poduzet će sve mjere iz svojih zakonskih nadležnosti te nastaviti pratiti situaciju na terenu. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine zatražit će od nadležnih sigurnosnih agencija i detaljnu analizu trenutne situacije, nakon čega će sačiniti prijedlog mjera s ciljem očuvanja sigurnosne situacije u našoj zemlji”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman upozorio je da bi među pristiglima mogli biti borci Putinovog saradnika Ramzana Kadirova.

Prema njegovim navodima ‘dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa’.

“Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini”, istaknuo je Hoffmann.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

U razgovoru s medijima, Čečeni su istakli kako bježe jer ne žele da ratuju u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare