N1 na Jahorini: Snijeg stigao, da li je sezona spašena?

Vijesti 20. jan 202318:22 0 komentara
N1

Iako sa velikim zakašnjenjem, snijeg je stigao u Bosnu i Hercegovinu. BIjeli prekrivač prekrio je planine. Snijega dovoljno ima i nasretiniji su skijaši, ali i u skijaškim centrima. Bili smo na Jahorini. Je li sezona spašena?

Ponovo je Jahorina zabjelila. Skijaši na skijama, djeca na sankama. Ispred gondole ponovo gužva. Ljubitelji skijanja nestrpljivo čekaju svoj red kako bi se uputili prema vrhu. Medju njima, najglasniji su najmlađi.

Među skijašima i oni iz susjednih zemalja. Mnogi su u ranijem periodu zbog nedostatka snijega, otkazali svoj boravak ovdje. Danas druga slika. Nekima naviru sjećanja od prije više od 30.

A uživaju i ski instruktori, jer su ponovo ‘na svom terenu’ što je potcrdio jedan od njih Ognjen Spasojević.

”Krenula nam je sezona. Preko 150 učitelja, domicilno stanovništvo koji rade ovdje na planinu, jedva je dočekalo da izađe na planinu, da radi ono što najbolje zna. Puno je gostiju, još uvijek čekamo taj neki bum početkom februara”, objasnio je Spasojević.

Decembar je zabrinuo sve na planinama. Sezona je bila ugrožena, nije bilo prostora za optimizam zbog vremenskih prilika. Hotelijere je obradovao novi snijeg, turisti se vraćaju.

”Smještajni kapaciteti su za sada solidno popunjeni. Svakako da očekujemo još više gostiju i veći broj noćenja. Kako je snijeg pao, imamo sve više upita, naravno sve su to last-minute rezervacije, ali pripremili smo se na to”, kazala je Biljana Hrnjaz iz hotela Lavina.

Odahnuli su i iz Olimpijskog centra Jahorina. Kažu, sezona tek počinje, a u proteklih sedam dana, dnevno bilježe 5 hiljada novih skijaša.

”Najave su dobre kada je riječ i o posjeticioma koji se vraćaju na planinu. U proteklih sedam dana bilježimo dnevno po pet hiljada novih skijaša. Samo smo ovih 28 dana rada imali preko 32 hiljade skijaša i 120 hiljada prolaza na instalacijama vertikalnog transporta. Obzirom kako smo svi ušli u sezonu, ne samo Jahorina, nego svi skijaški centri u Evropi, mislim da je to dobro i da ćemo nastaviti još boljim tempom”, navela je Jovana Brčkalo iz OC Jahorina.

A ono što dodatno raduje sve skijaše i ljubitelje ostalih zimskih sportova, jeste da će se snježne padavine nastaviti i tokom narednih dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!