N1 saznaje: Advokati Novalića povukli molbu za pomilovanje, tvrde da postoje sumnje u neovlašteno “friziranje” sadržaja

Vijesti 03. apr 202419:13 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bi trebalo u narednim danima održati redovnu sjednicu na kojoj bi se trebala naći tačka o pomilovanju bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića. No, kako N1 saznaje do toga neće doći.

Advokat Elmir Jahić iz advokatskog tima Fadila Novalića kazao je samo za naš portal da je povučena molba za pomilovanje.

“Istina je sa smo danas predali podnesak kojim se povlači molba za pomilovanje. Dobio sam informaciju iz Predsjedništva BiH da su utvrđene aktivnosti na friziranju sadržaja molbe koju je odbrana Fadila Novalića podnijela. I to na način da nedostaje nekoliko stranica. Nakon što mi je potvrđeno koje stranice nedostaju i kada sam usporedio uvidio sam da se radi o najrelevantnijim informacijama koje su trebale da objektivno poput vjerodostojne knjigovodstvene isprave da budu pred članovima Predsjedništva BiH”, kazao je u izjavi za N1 Jahić.

Kako nam je pojasnio podnesak je predat i Ministarstvu pravde BiH, ali i Predsjedništvu BiH.

“Predali smo Ministarstvu pravde jer se tu predaje, ali zbog već pomenut osnova sumnje predao sam i na protokol Predsjedništva BiH u cilju obavještenja članova Predsjedništva BiH. Predsjedništvo je upoznato sa tim da nedostaju stranice i tražili su ko je i zbog čega to radio i da se vrate stranice. U svojstvu branioca Novalića podnijet ću krivičnu prijavu protiv NN lica. Postoje indicije ko bi to mogao uraditi, a ostat će na indicijama trenutno”, kazao nam je Jahić.

U nastavku donosimo kako izgleda podnesak koji je predat.

N1 BiH

“Povlačim molbu za pomilovanje koja 7. februara 2024 podnesena putem Ministarstva pravde, imajući u vidu da su prestali razlozi definirani članom 145. Stav 1. Tačka 9, Zakon o izvršenju krivičnih sankciia BiH te zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno neovlašteno friziranje podnesene molbe za pomilovanje, imajući u vidu da je zbog neovlaštenog friziranja Predsjedništvo BiH zatražilo od Ministarstva pravde da se objasne sumnje u neovlašteno firziranje sadržaja molbe za pomilovanje, i da se iste otklone dostavljanjem nedostajućih djelovanje koje čine integralni tekst molbe za pomilovanje”, navedeno je u podnesku.

Podsjetimo, prethodno Ministarstvo pravde je kazalo da zahtjevu za pomilovanje ne treba udovoljiti. Negativno mišljenje nedavno poslao je i Sud BiH i taj spis također je stigao na adresu Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!