EUFOR potvrdio: Dolazi 500 novih vojnika u Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 24. feb 202212:44 > 14:15 10 komentara
F.Z./ N1

U Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva, potvrđeno je za N1. Vojnici u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

“Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama”, saopćeno je iz EUFOR-a.

“Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Zadatak trupa će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, navodi se iz EUFOR-a.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u Bosni i Hercegovini. Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1100.

Rezervne snage će biti raspoređene, kako su naveli iz EUFOR-a, zbog učinkovitije podrške bh. partnerima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Vojnici dolaze iz iz Austrije, Rumunije, Slovačke i Bugarske.

Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a.

“Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja”, navedeno je iz EUFOR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (10)

Vidi sve komentare