N1 saznaje: Kako će Ibro Berilo biti tretiran nakon hapšenja?

Vijesti 06. aug 202409:03 0 komentara
Faktor.ba (Ibro Berilo)

Troje od četvero uhapšenih u jučerašnjoj akciji SIPA-e kodnog naziva "Incitat" danas su predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Naime, na drugačiji način će se postupati sa Ibrom Berilom, načelnikom Trnova i jednim od uhapšenih, a koji je jučer ispitan u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u koji je smješten zbog zdravstvenih komplikacija.

Iz Tužilaštva KS su pojasnili da Berilo neće biti predat u nadležnost Tužilaštva KS danas zajedno s osumnjičenima, ali su precizirali da će se to obaviti formalno.

Pitali smo ih za pojašnjenje.

“S obzirom na to da Tužilaštvo KS nad osumnjičenim ima nadležnosti 24 sata, danas će postupajući tužilac donijeti odluku da Berilo bude u našoj nadležnosti što znači da će ga umjesto policajca SIPA-e koji ga trenutno čuva i nadzire na KCUS-u, 24 sata čuvati sudski policajac”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Kako dalje dodaju, ako osumnjičeni Berilo ne bude mogao zbog zdravstvenog stanja pristupiti ročištu onda bi se ono moglo održati u bolnici i u tom slučaju na njemu će morati prisustvovati osumnjičeni, advokat, sudija, tužilac i zapisničar. Proceduralno, odluku o tome donosi nadležni sud.

“Ukoliko postupajući tužilac odluči da predloži pritvor, postoje procesne mogućnosti o kojima sud odlučuje”, istakli su iz Tužilaštva KS.

Naime, kako je poznato, Berilo se jučer branio šutnjom u prisustvu svog advokata.

Tužitelj će u zakonskom roku odlučiti o daljim mjerama prema osumnjičenima, a prijedlog će biti upućen na odlučivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Pored Berila, u jučerašnjoj akciji SIPA-e uhapšeni su Adis Mulaosmanović (vlasnik firme Lok-pil d.o.o.), Edina Džigal te Nađa Milišić (službenica Općine Trnovo). Tokom dana očekuje se i hapšenje Nermina Demirovića, bivšeg direktora Sarajevo šuma, koji je jučer bio na putu van BiH. Za njih će u roku od 24 sata postupajući tužilac odlučiti o daljim mjerama.

Ranije je saopćeno da su u sklopu operativne akcije “Incitat” pripadnici SIPA-e su izvršili privremenu obustavu transakcija u iznosu od 610.000 KM.

Važno je istaći da akcija nije u potpunosti završena i da pretresi stambenih i poslovnih objekata i dalje traju te da se izuzima potrebna dokumentacija. Dosad je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, računari i mobiteli.

Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Jučer su izvršeni pretresi na brojnim lokacijama.

Sve detalje o akciji čitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!