N1 saznaje: Rade Garić u tajnosti prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne

Vijesti 14. feb 202316:45 8 komentara
F.Z./N1

Rade Garić, osuđeni ratni zločinac prebačen je jučer u tajnosti u Srbiju na izdržavanje kazne, saznaje N1. Garić je kaznu služio u zatvoru Vojkovići odlukom Ministarstva pravde BiH, a kako saznajemo dopušteno mu je izdržavanje kazne u Srbiji.

Pritom nisu konsultirani ni Tužilaštvo, ni Sud BiH potvrđeno nam je iz više izvora. Ime Rade Garića spominje se u još nekoliko istraga koje su aktivne u Tužilaštvu BiH.

U Ministarstvu pravde BiH na naše upite dans nisu odgovorili, pa je ostalo nejasno da li je nalog za njegovo izmještanje potpisao Davor Bunoza, novi ministar pravde ili Josip Grubeša kojega je naslijedio.

Također nismo dobili ni obrazloženje, zbog čega je Garić izmješten mimo pravnih procedura.

Inače, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske pravosnažno je prošle godine presuđen na 17 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima na području Vlasenice 1992. godine, BiH, te nad Srebreničanima 1995. godine.

Garić je 16. avgusta 2021. godine prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je nakon žalbe, oslobođen jednog dijela optužnice.

Prema presudi proglašen je krivim zato što je počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva Opštine Vlasenica “ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, prisilnim nestancima osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja”.

U saopštenju Suda BiH navodi se da je Garić zločine činio od početka aprila 1992. godine, do kraja te godine, u okviru sistematičnog napada paravojnih, vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Rade Garić je proglašen krivim i što je od 6. jula do kraja avgusta 1995. godine u svojstvu komandira interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade VRS učinio zločine “usmjerene protiv civilnog bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN Srebrenica”.

Garić je, prema saopštenju Suda BiH osuđen što je “počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva preduzimanjem inkriminisanih radnji okvalifikovanih kao druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja”.

Suđenje Gariću trajalo je od oktobra 2018. godine. Do izricanja presude, Rade Garić se nalazio u pritvoru, koji mu je izračen u martu 2021. godine.

Državljanstvo Srbije dobio je tokom sudskog procesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare