N1 saznaje: Schmidt nameće tehničke izmjene Izbornog zakona, ostalo na čekanju

Vijesti 27. jul 202211:21 > 12:0119 komentara
N1

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas u 16:30 sati nametnut će tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mjere koje je namjeravao proglasiti korištenjem Bonskih ovlaštenja, ostati na čekanju. Ovo je za N1 potvrđeno iz više diplomatskih izvora.

Schmidt će danas u 13 sati okupiti lidere političkih stranaka i saopštiti kako im daje rok od šest sedmica da se usaglase o izmjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će djelovati i nametnuti mjere kako je predviđeno u nacrtu odluka. Ovo mjere, uz ostalo se odnose i na popunu Federalnog doma naroda, cenzus od 3 posto.

Za N1 je potvrđeno kako su ključne zemlje Vijeća za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, argumentaciju dijela nevladinih organizacija, kao i protivljenje političkih stranaka zbog najave odluka koje je namjeravao proglasiti Christian Schmidt, pa je stoga odlučeno da se donošenje paketa mjera koje se tiču Ustava Federacije BiH prolongira, a da se u međuvremenu političarima dopusti da u roku od šest sedmica probaju doći do rješenja i tako izbjegnu nametanje odluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar