Devet godina rada N1: “Nismo mi priče, priče su ljudi”

Vijesti 30. okt 202321:58 0 komentara
N1

N1 slavi deveti rođendan. Internacionalna platforma za emitiranje vijesti i ekskluzivni partner CNN-a, 30. oktobra 2014. godine u 14 sati počeo je s emitiranjem televizijskog programa, a u isto vrijeme s radom je krenuo i naš web sajt. Vaše povjerenje obavezuje nas da i dalje budemo vaš glas.

Predano, i na televiziji i na portalu, radimo na tome da vas objektivno informiramo. Naš uspjeh se ne mjeri samo time što smo nagledanija News televizija, najgledanija kablovska televizija u BiH, te drugi najčitaniji i najposjećeniji portal na tržistu.

 “Naš uspjeh se mjeri samim našim timom što imamo iznimno dobar tim profesionalaca koji su prije svega između sebe dobri prijatelji, a nakon toga i profesionalci. Ono najznačajnije čime se ponosimo je zapravo feedback koji dobijamo od naše publike, i to je da oni nama vjeruju”, kaže Tatjana Sekulić, izvršni producent multimedije.

A naši gledaoci imaju svoj sud:

“Da, gledam, gledam, sve gdje nije vlast”

“Političke emisije nekad pogledam i to je to”

“Nekako najviše realnost govorite situacije.”

“Pratim najviše jutranji program sa bebom zajedno i želim vam sretan rođendan.”

“Obavezno. Zato što mi je sve nekako iskreno i pošteno.”

“Gledam naravno, mi svi u porodici. Takav je program odličan”.

“Ne gledam, hvala”

“Informišu nas o svemu, ništa ne bi znali šta ima”, kažu neki od građana Banjaluke, Sarajeva i Tuzle.

N1 u središte stavlja interes građana i kritički odnos prema vladi i institucijama države, bez obzira na pristiske istina i činjenice su nam na prvom.

“Prije svega želimo da našim gledaocima u BiH, ali i regiji koji nas gledaju prikažemo sve društvene i političke aktivnosti kojima se bavimo na jedan realan način,  poštujući sve postulate samog novinarstva i mislim da smo u tome uspjeli“, kaže Slaviša Starčević, urednik N1

“U ovih 9 godina bili smo puni podrške kolegama iz programa za sve ono što su zamislili i htjeli da urade i da smo kao i uvijek timski to iznijeli” kazala je Džejna Habibović, šef produkcije.

“Svih ovih godina reporteri N1 zajedno su –  rasli.  Uvijek na prvoj liniji i prvi  – pratili,  izvještavali,  servirali istinu građanima uživo s mjesta događaja”, dodaje Tina Jelin Dizdar, reporter.

“Ono što ja posebno želim naglasiti jeste ta odgovornost koju imamo vezano za N1 za ono što mi ovdje radimo jer nismo mi priče priče su ljudi. Mislim da mi više pamtimo ono što se dešavalo među nama i pripremi programa koji je izlazio u nemogućim uvjetima: teroristički napadi, poplave, zemljotresi”, kaže producent Boris Brezo.

Vrlo važan segment televizije svakako je režija, naše kolege realizatori nalaze se u Beogradu, a producenti sjede svaki dan ovdje i kontrolišu sve ono to ide u program.

Ukratko ćemo prikazati sam proces nastajanja televizijske priče, i  ljude koji su iza kamera, a bez kojih  to što radimo ne bi bilo moguće.

“Nije bitno znači kakvi su vremenski uvjeti šta se dešava vani da li je kiša ili zemljotres mi uvijek moramo biti spremni da reagujemo na najbolji mogući način, a formula da sve bude kako treba je da reporter i snimatelj sarađuje na terenu”, kaže snimatelj Nedim Agić.

Nakon snimanje  idemo do ingesta – prostoriju koja je “mozak” cijele televizije.

“Ovdje sav materijal dolazi sa tri N1 centra, četiri i Ljubljana sve prolazi ovdje kroz nas a mi dalje proslleđujemo reporterima, bavimo se arhiviranjem materijala”, kaže Enis Mešanović, odjel arhiva.

” Svi znamo zasta služi ovaj mali prostor riječ je o off kabini gdje čitamo naše tekstove nakon što naše misli i ideje pretvorimo bacimo na papir ovjde je jedan dio onoga sto se vidi na ekranu, a nakon ovoga naravno idemo u montažu,” dodaje Tatjana Drljić, reporterka N1.

“Naše kolege stižu ovdje sa raznim zahtjevima, a mi smo tu da sve te zahtjeve ispunimo, a koje vi na kraju možete da pogledate”, dodaje montažer Jasina Babić.

Važan dio, osim TV produkcije, jeste grafika N1 televizije koja broji ukupno 10 ljudi i radi na principu regionalnog sektora.

“Kod informativne Tv grafike, je pored toga da bude lijepa i u skladu sa svim modernim standardima jako je bitno da bude čitka i da prikaže gledaocima što jednostavnije ono o čemu reporter priča”, kaže Zifad Ibričić, šef grafičkog sektora.

Ogromno povjerenje publike obavezuje nas da u 10. godini rada budemo još bolji. Web tim N1 već priprema sadržaje kojima će dodatno obogatiti ponudu portala, a zahvaljujući statusu nacionalnog emitera u digitalnoj zemaljskoj distribuciji, N1 televizija stiže u domove širom BiH.

“Sam naš web portal koji je počeo od jedne ideje, jedne zamisli jedne želje do sada tu gdje jesmo ispratiti cijeli jedan taj put sazrijevati zajedno sa N1 i odrasti barem za mene je jedan nevjerovatn osjećaj”, kaže Jasmin Mušanović, web urednik.

Hvala vam sto nas pratite i što nam vjerujete 9 godina sa vama bez cenzure bez kompromisa N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!