N1 Specijal: Tri decenije od najduže opsade grada u modernoj historiji

Vijesti 04. apr 202221:00 > 05. apr 2022 21:55 0 komentara
N1

Opsada grada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine. Prve civilne žrtve opsade Sarajeva Suada Dilberović i Olga Sučić ubijene su 5. aprila na mostu Vrbanja. Opsada je trajala 1,425 dana. Za to vrijeme, oko 350 hiljada stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, sa položaja smještenih na okolnim brdima. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

U specijalu donosimo ekskluzivne razgovore iz drugog ugla, a gosti N1 televizije su:

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudovei prvi izabrani sudac u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Florence Hartmann, aktivistica i novinarka,
Jacky Rowland, nekadašnja novinarka BBC-ja i Al Jazeere, svjedok ICTY-a s ključnim dokazima na sudjenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a Haris Imamović, autor knjige “Vedran i Vatrogasci”, donosi nam uvid u UN-ovu vatrogasnu jedinicu i aktovnostima, a u našem specijalu prisjetit cemo se i našeg razgovora s Trevorom Gibsonom o ubijenom sarajevskom djetetu Nerminu Divoviću.

Osvrćemo se i na razgovore sa CNN-ovim Christiane Amanpour i Nicom Robertsonom o vremenu provedenom u opkoljenom Sarajevu.

Specijal N1 s Ikom Ferrer Gotić gledajte u utorak u 20:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!