N1 u Berkovićima: Mladih nema ni za lijeka pa ni doktora za tri hiljade KM, ali zato ima Kineza

N1

Manjak liječnika sve veći je problem u BiH. Izuzetak nije ni općina Berkovići, u kojoj poticajima pokušavaju riješiti ovaj golemi problem. Nude plaću od 3 tisuće maraka i besplatan smještaj za liječnike koji se odluče raditi u toj općini.

Jelen Muratović kaže u ovoj opštini živi 15 godina, pored doktora nedostaje firmi, proizvodnje, mladih ljudi..

“Nemamo đaka, nemamo maldež odlaze nam, nemamo ništa. Nama fale doktori već nekoliko mjeseci nemamo ni jednog doktora, pretežno je ovdje staro stanovništvo”, rekao je Muratović.

S druge strane Goran Ćupina, direktor Doma zdrvalja “Doktor Milenko Muratović”, kaže da trenutno ima jedan zaposlen doktor, koji radi na 2.500 registriranih pacijenata, u Domu zdravlja.

“Mi smo sada u problemu jednom da tako kažem trenutno imamo jednog zaposlenog ljekara, plus, jednog kojeg nam je ustupila bolnica Trrbinje, kao ispomoć dok ne iznađemo neko rješenje. Nas je 15 zaposlenih u Domu zdravlja, za sada mi mozemo da funkcionišem”, objasnio je Ćupina.

Ali mladi teško..jer skoro da ih i nema. U Berkovićima stanovnici žive od poljoprivrede i stočarstva. Oni koji su ostali svjesni da zive u jednoj od najzapuštenijih opština, naglašavaju da podrška viših novoa vlasti prema ovoj općini nedostaje.

U opštini Berkovići u toku je i veliko gradilište, Hidroelektrana Dabar, pa je tako problem nedostatka ljekaraa još veći. Za sada je na gradilištu oko sto kineskih državljana.

“Najavili su početkom trećeg mjeseca da kreće puna izgradnja hidrocentrale i dolazi njih oko 500 ljudi i onda će nama mozda da treba i tri doktora.Tako smo u pptraznji za doktorima raspisali smo oglas i konkurs je otvoren sve do popune radnoga mjesta.U dogovoru sa opštinom došli smo na ideju da doktor koji dodje da radi ima platu oko 3.000 KM”, rekao je Ćupina.

Da bi zadržali liječnike i privukli nove da dođu, odlučili su uz platu od oko 3.000 KM ponuditi i besplatan smještaj ljekaru, koji bude zaposlen u ovom Domu zdravlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad