N1 u Jablanici: Poznato kako će moći da glasaju oni koji su u poplavama ostali bez dokumenata

Vijesti 23. okt 202411:21 0 komentara
N1

Prolongirani Lokalni izbori u Jablanici biće održani trećeg novembra. Podsjećamo, izbori nisu mogli biti održani u predviđenom terminu jer je ovu lokalnu zajednicu zahvatila stravična elementarna nepogoda.

Sedin Lepara, predsjednik OIK Jablanica za N1 je kazao da je poslije svega što se u ovom mjestu dogodilo sada skoro sve spremno za predstojeće izbore.

“Većina biračkih mjestau Jablanici je spremna za nastavak izbormog procesa, izuzev biračkog mjesta 013 Donja Jablanica koje je u potpunosti devastirano. Izborna komisija u Jablanici biće prinuđena da predloži drugu lokaciju za održavanje izbora za to biračko mjesto i to će biti uz saglasnost CIK BiH. To će biti Osnovna škola u Glogošnici”, rekao je on.

Na pitanje hoće li tragedija koja je zahvatila Jablanicu utjecati na izlaznost,  Lepara je odgovorio:

“Nadam se da to neće bitno utjecati na izlasnost birača na dan održavanja izbora, ali vidjet ćemo ovo je nova situacija za sve nas”, dodao je.

Mnogi građani su u poplavama i odronima ostali bez krova nad glavom kao i ličnih dokumenata. Lepara je objasnio kako će oni građani koji su ostali bez dokumenata moći glasati.

“Ti birači će moći prijaviti policiji nestanak ličnih dokumenata. Onda će dobiti odgovarajući obrazac sa slikom uz pomoć kojeg će moći da ostvare biračko pravo. Na ovaj način će svi građani koji su ostali bez ličnih dokumenata moći da glasaju na dan izbora”, istakao je.

Putne komunikacije u Jablanici, dodaje Lepara, su u boljem stanju nego ranije kako bi izborni materijal bio adekvatno distribuisan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!