N1 u poplavljenim naseljima u Krajini: Mještani uglavnom prepušteni sami sebi

Vijesti 12. dec 202221:28 0 komentara
N1

Vodostaji rijeka polako opadaju, no situacija na poplavljenim područjima i dalje je teška. Najteže je u Krajini, gdje je na području Bihaća proglašeno stanje prirodne nesreće. Obilne padavine, osim velikih problema, građanima su donijele i tešku spoznaju da su u muci uglavnom prepušteni sami sebi.

Šteta je potpuna u kući Jasminke Hodžić u bihaćkom naselju Pokoj. Voda koja je u prizemlje prodrla juče, ni danas se ne povlači.

Podigao se laminat, zidovi su mokri. U sobi je jedan radijator pao od siline vode. Do peći na pelet ne možemo doći ne uključujemo je, sada je hladno. Voda se polagano povlači“, kaže Jasminka Hodžić iz naselja Pokoj kod Bihaća.

Ali bilo kakva pomoć ne dolazi pa su građani čija imovina je stradala u poplavama posebno ogorčeni. U Unsko-sanskom kantonu najteže je pogođen Bihać, posebno naselja Kulen Vakuf, Pokoj i Kostela.

Civilna Zaštita dođe da se svađamo. Vatrogasci da donesu neku pumpu, da kažu da neće pomoći. Noći su neprospavane. Pijesak smo stavljali oko kuće“, kaže Adnan Jusić iz naselja Kostela, Bihać.

Građani su, kaže Adnan, prepušteni sami sebi. Zahvaljujući prijateljima koji su mu se našli u nevolji, kaže, spriječio je veći prodor vode u kuću, pa je najviše stradao pod. Nizvodno od Bihaća, situacija je takođe teška, ali nešto lakša. 10-ak domaćinstava je poplavljeno u Kozarskoj Dubici, a magistrala do Kostajnice je blokirana.

“To je godinama, kako je put napravljen, to plovi stalno. I još niko ne rješava to. Eto čim bude, vidi kakva je voda. Čim malo veća kiša bude to plovi”, kaže Nikica Stojanović iz Kozarske Dubice.

I toga su svi svjesni, ali rješenja još nema. Magistralni put, kao ni vodozaštitno područje, nisu u nadležosti lokalnih vlasti koje su, tvrdi načelnik, svjesne problema i traže rješenje. Ipak, to sada nije prioritet, već sanacija nasipa koji su oštećeni tokom vikenda.

Da Vode Republike Srpske koje gazduju sa tim javnim objektima da se to što prije sanira, tako da proljeće možemo dočekati spremni, da ne bi ostali poluotvoreni ovi zaštitni nasipi“, kaže Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Koje će, ne bude li brze sanacije, svaka kiša dodatno “nagrizati”. Bujične vode stvorile su velike probleme i na području Gradiške. Jablanica u selu Sovjak. Domaćin Radislav Timarac sjeća se da je samo ‘68. poplava bila veća od one proteklog vikenda.

“Voda se primakla, što ni jedne godine. Pravo dobro gore kući. Mi smo stoku na vrijeme evakuisali i sklonili. Štete ime”, kaže Radislav Timarac, mještanin sela Sovjak.

I na privatnoj, ali i na javnoj imovini. U ovom selu stradao je most.

Mještani i ovdje, uglavnom prepušteni sami sebi. Predstavnici nadležnih službi izašli su na teren, ali nezadovoljni zbog prisustva kamere.

Treba da dam izjavu i da vama sad kažem šta ja ovdje treba da radim. – Ne snimam ja vas, snimam situaciju. – Snimaj situaciju kad ja odem“, kažu nadležni na terenu.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!