N1 u Rudom: Lim se povukao u korito, ali iza sebe ostavio haos

Vijesti 22. jan 202318:52 0 komentara
N1

Sabiraju se posljedice od poplava koje su zadesile pojedine dijelove BiH. Dan nakon što se situacija smirila u Općini Rudo - jedna mjesna zajednica i dalje je odsječena. Nadležni se nadaju pomoći državnog Predsjedništva.

Sve se zbilo u nekoliko minuta. Huk vode, lomljavina dasaka, potom zatezanje i pucanje sajli. Konstrukcija mosta završila u vodi – bespovratno.

Rijeka Lim se izlila iz svog korita, problem nije napravila jer nije dosezala nivo mosta. Problem je nastao kada je veliko stablo udarilo u most – pod silinom vode most je uništen”.

Time i nada 46 domaćinstava MZ Mrsovo u Općini Rudo da će preći na drugu stranu za par minuta. Dragan Petrić jedan od mještana hodao je čak dva sata da bi stigao u selo sa lijekovima.

”Imam bolesne roditelje moram ići svaki dan… po lijekove imam bolesne roditelje. Sada je dosta teže, bilo je dobro dok je bio most tu je blizu”, rekao je za N1 Dragan Petrić.

Rušenje mosta donijelo je glavobolje roditeljima u ovoj mjesnoj zajednici. Kako djecu odvesti u školu, na trening, dok u isto vrijeme razmišljaju: kako na posao?

”Ne možemo u školu da idemo… sad idemo drugim putem”., kazala je Nikolina, a na pitanje da li joj je žao što je most otišao kazala je da jeste.

Taj drugi put je mnogo dalji i nije za svako auto. Sada umjesto preko mosta, vozila i pješaci idu šumskim putem koji je i osposobljen nakon rušenja mosta.

”Sreća voda se vratila pa se može proći tim putem, sinoć nije moglo nikako. Ako voda opet nadođe opet neće moći. Otežalo je… Ova moja djevojčica trenira karate pa je vozimo… svaki dan neko mora da vozi i vraća, a put je loš. Mnogo nam je ovaj most značio”, pojasnio je Igor za N1.

Također, cijelu situaciju za N1 je prokomentarisao i Nebojša Vuković, predsjednik MZ Mrsovo.

“Sada u slučaju hitne situacije jako teško bi vozila hitne pomoći došla, ako bi i mogla doći? Pa, nemoguće… ali od sutra će Opština početi sa mašinama da se proširi, gore u brdo ne može ni doći ni mašina. Imamo nekoliko porodica što su bolesni i što svake sedmice idu i po dva puta doktoru”, rekao nam je Vuković.

I tu problemi za ove mještane ne završavaju. Osim što ih je rušenje mosta primoralo da kilometre i kilometre idu dalje kako ne bi bili u potpunosti izolovani, nabujali Lim ugasio im je i svjetla u kućama.

”Nemamo struje, pokidalo žice. Prije dva dana smo ovdje spojili vukli kablove… hiljadu metara kablo i drugo veče otkinulo. Voda ponovo? Da, voda ponovo”, naveo je Dragan Petrić.

Zbog toga apeluju na sve nivoe vlasti da im izgrade novi most koji za njih znači lakši život, nadu u slučaju hitnih slučajeva, ali i olakšicu pri svakodnevnim aktivnostima.

”U ovom trenutku ne možemo reći da li će biti gradnja novog mosta ili uspostavljanje privremenog mosta. Ovaj most je star nekih 50 godina i do sada je služio mještanima i nisu do sada imali problema”, navodi Mladen Rađen, iz štaba za vanredne situacije Općina Rudo.

Problemi su sada tu i traže promptno rješenje. Lim se povukao u svoje korito, ali je iza sebe ostavio katastrofalne posljedice po mještane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!