N1 u Šamcu uoči presude Simatoviću i Stanišiću: “Kolika god kazna bila, mala je”

Vijesti 31. maj 202307:10 0 komentara
N1

Danas će biti izrečena pravosnažna presuda bivšem načelniku Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju. Presuda se odnosi i na zločine u Šamcu.

Posljedice su vidljive i 28 godina nakon rata. Bivši logoraši pravdu, kažu, nisu dočekali i da gradom hodaju oni koji su učestvovali u zločinima.

Iako se čini da je obična trgovina stočne hrane u Opštini Šamac. Zapravo je mjesto streljanja civila nesrpske nacionalnosti tokom maja 1992. godine.

16 zatvorenika tog 7. maja 1992. godine ovdje je zatvoreno, pretučeno i onda ubijeno. Ovo mjesto zločina je neoznačeno i nema nikakvih naznaka da se baš tu desio stravičan zločin.

U jednom od logora bio je i Anto Petričević.

“Ne bih to poželio nikome da to doživi. Ali sve to živ čovjek prođe nekako sve”, rekao je Petričević.

U tom trenutku zatočena je bila i njegova supruga, kao i sin. Osam mjeseci je gledao mučenje drugih ljudi, a tu mržnju osjetio i na svojoj koži. Razmjenu i izlazak iz logora doživio je kao novo rođenje, priča nam. Poslije rata tužio je Republiku Srpsku za proživljenu patnju.

“Napravili su zapisnik i rekli: hajte kući dobit ćete presudu. Nakon nekog vremena došla je presuda da sam izgubio spor i još da moram platiti sudske troškove 17 hiljada”, naveo je Anto Petričević.

Rat je razorio živote mnogima. Bespovratno. Ivo Mamuzić često se iz Osijeka vrati na svoju rodnu grudu. Činjenica da njegovog sina više nema – njegova je najveća tuga. Presudu bivšim šefovima državne bezbjednosti Srbije neće, kaže, ni gledati.

“Kolika god kazna bila, malo je šta je zla napravljeno. Nema presude koja bi bila adekvatna tom nedjelu, reći ćemo tako”, ističe Mamuzić.

To nedjelo, osim ubijenih, protjeranih ljudi karakterišu i prazna naselja. Naselje Tišina je pusto. Fra Blaž Marković priča da je ovdje živjelo oko šest hiljada vjernika katolika.

“Znam kada sam nekada dolazio ovdje bio je jedan svećenik zadužen da smiriuje djecu pri ispovijedanjima za Uskrs ili Božić”. ispričao je Marković.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!