Na bh. gradilištima u ovoj godini poginulo 12 radnika: Sigurnost se nerijetko doživljava kao nepotreban trošak poslodavcu

Vijesti 01. dec 202320:55 0 komentara

U dva dana poginula su dvojica radnika na gradilištima u Sarajevu. Sigurnost radnika doživljava se nerijetko kao nepotreban trošak poslodavcu. To je, malo je reći, pogrešno razmišljanje.

Tidesettrogodišnjak iz Sarajeva poginuo je na gradilištu na Stupu, drugi radnik iz Zenice poginuo je nakon što se povrijedio na gradilištu na Ilidži prilikom podizanja tereta na osmi sprat. Uhapšen je poslodavac.

“Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ‘Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine’ u vezi s krivičnim djelom ‘Nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova’ u 20:20 sati slobode je lišeno odgovorno lice muskarac inicijala Š.H., rođen 1966. godine, nastanjen u Sarajevu”,odgovorna osoba u gradjevinskoj firmi koja je izvodila radove na ovom objektu”, kaže za N1 Mersiha Novalić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo

Tragedije na gradilištima u Sarajevu, u dva dana, iznova su otvorile temu loših uslova rada. Uprkos Zakonima koji regulišu oblast zaštite radnika, nesreće se dešavaju.

“Primjena određenih alata u svrhu prevencije,povreda i ovakvih tragičnih slučajeva je na neki način dobro definisana, ali nažalost, još uvijek nemamo stopostotnu primjenu samog zakona, i od strane poslodavaca, ali i od strane radnika.” kaže Adnan Delić, Ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Da Zakon o zaštiti na radu FBIH treba hitno unaprijediti i donijeti još 30 provedbenih akata, stava su poslodavci.

“Nema preventivnog djelovanja, mi smo odmah u situaciji opterećeni pritiscima, opterećeni poreskim kontrolama, opterećeni skupom zaštitom na radu, skupom opremom, skupim procjenama nije to bio cilj Zaštite na radu, i mislim da sve moramo usmjeriti prema radniku.” naglašava Mario Nenadić, iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH

U Federalnom ministarstvu rada, kažu, rade na donošenju ostatka podzakonskih akata i pravilnika, kako bi unaprijedili ovu oblast.

“Da prije svega u narednom periodu utičemo na Kantonalne inspekcije, Uprave za Inspekcijske poslove kako bi ojačali kapacitete inspektorataa zaštite na radu, kako bi uposlili veći broj samih uposlenika”, kaže ministar Delić.

Među najrizičnijim oblastima pored šumarstva i drvne industrije je građevinarstvo i elektroprivreda. Inspekcija rada u RS je u ovoj godini, u oblasti zaštite na radu izvršila oko 1.400 inspekcijskih kontrola.

“Izdato je i 170 prekršajnih naloga, čija je procjenjena vrijednost 334 hiljade Km.” kazala je Dušanka Nikolić, portparol inspektorata RS

Nepravilnosti su zabilježene u čak 590 slučajeva, a najčešće se odnose:

“Na organizaciju i provođenje mjera zaštite na radu, provođenje preventivnih mjera čija suština jeste spriječavanje nastanka povreda, obuka radnika za bezbjedan rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada provođenje tih edukacija.”

Jačanje nadzora i kontrole je neophodno. Samo u ovoj godini u BiH evidentirano je 12 smrtnih ishoda na gradilištima, uključujući dva posljednja smrtna ishoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!