Na biciklima su prešli nekoliko zemalja kako bi stigli u Potočare: Vozili su i po 150 km dnevno

Vijesti 10. jul 202419:39 1 komentar
N1

Među hiljadama onih koji su stigli u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida, tu je i nekoliko biciklista koji su vozili sve od Austrije.

Večeras su stigli, zajedno sa svim drugim učesnicima To su Hurem Mevsud, Zuban Amer i Gušo Samir. Oni su večeras, uoči 29. godišnjice genocida u Srebrenici, zajedno sa hiljadama drugih učesnika Marša mira, stigli u Potočare.

Poručili su kako smatraju da je ovo jedini i ispravan način da se oduže svim žrtvama stravičnog zločina. Iscrpljeni, ali zahvalni, ekipi N1 podijelili su detalje svog mukotrpnog puta.

“Meni je ovo drugi put, planirali smo i prošle godine, ali sam imao težak lom ruke. U januaru smo odlučili da ponovo idemo, a pripreme su trajale otprilike pola godine. Put je počeo 2. jula iz našeg grada Štajera, noćili smo nakon 150 kilometara, treću noć smo spavali u Zagrebu, a u četvrtom danu našeg maratona stigli smo do Velike Kladuše. Dosad smo napravili ukupno 1200 km, odnosno po 150 km dnevno, proveli smo ukupno 53,5 sata efektivne vožnje na biciklima. Nije bilo jednostavno, ali kad se nešto hoće, to se može ostvariti”, poručuje nam Hurem Mevsud.

Ističu svoju nadu se da će na iduću, tridesetu godišnjicu genocida u Srebrenici na ovaj način doći u mnogo većem broju.

Građanima Austrije, kažu, nije bilo najjasnije zbog čega ovo rade, no, onima s kojima su imali priliku razgovarati, objasnili su sve o onome što se te 1995. godine desilo u Srebrenici, ali i Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare