Na datum kada su ‘92. spaljena dva miliona njenih spisa: Bliži se dan kada bi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH mogla zatvoriti svoja vrata

Vijesti 15. aug 202411:51 0 komentara
N1

Već mjesecima uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine vode bitku za život institucije pod čijim okriljem je naslijeđe koje bi trebalo da je važno svakom stanovniku zemlje. Od jutros su i na protestnim šetnjama, na kojima su im se pridružile i kolege iz drugih gradova i ustanova - jer bliži se datum kada će morati dići ruke ukoliko rješenje za nagomilane probleme ne stigne.

N1
N1
N1
N1
N1

Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine podsjetio je danas medije na status svojih kolega.

“Ovo je najgora poslijeratna godina. Radnici nisu već pet mjeseci primili plate. U proteklih mjesec dana imali smo sastanke sa svim predstavnicima svih nivoa vlasti – međutim svi prebacuju odgovornost”, rekao je.

Stoga, ukoliko se ništa ne riješi, radnici će ostati pri svojim uslovima i zahtjevima. To podrazumijeva i da će 25. ili 26. augusta morati prestati pružati usluge. To će, poručili su, najviše osjetiti građani, akademska zajednica i izdavači – s obzirom da će biti uskraćeno i izdavanje knjiga, ali i napredovanje profesora u viša zvanja.

Pojasnili su kako ponajviše krive Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, te Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Iako su se zvaničnici sa različitih nivoa u međuvremenu oglasili o mogućoj pomoći, odnosno izdvajanjima, uposlenici podcrtavaju da su im nužna sistemska, a ne kratkoročna rješenja.

“Glavni zahtjevi su imenovanje nove upravljačke strukture, upravnih i nadzornih odbora, direktora, te trajno rješavanje statusa”, podsjetili su.

Jedan od zahtjeva je svakako i iznalaženje interventnih sredstava za pokrivanje dosadašnjih nagomilanih dugovanja.

“Vladajuće strukture su još prije 30 godina morale pronaći modus za rješenje ovog problema. Mora se preuzeti odgovornost, kako za dobre rezultate, tako i za loše poslovanje. Nacionalna i univerzitetska biblioteka identifikuje jedan narod i državu”, naglasila je ovo Adalaida Grabovica, rukovodilac Sektora za usluživanje korisnika Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Nacionalna i univerzitetska biblioteka je jedna od sedam institucija kulture, od značaja za državu BiH, čije financiranje godinama nije riješeno.

Ukoliko vlasti ne ponude rješenja, Biblioteka će biti zatvorena najvjerovatnije na datum kada je 1992. godine zapaljeno više od dva miliona njenih knjiga, spisa i publikacija, u granatiranju sarajevske Vijećnice s položaja vojske Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!