Na državnom nivou jasno ko će formirati vlast, na federalnom nivou još nejasno

Vijesti 10. dec 202221:29 2 komentara

SNSD, HDZ i Osmorka je stabilna politička struktura koja će formirati vlast na državnom nivou. Poručeno je ovo nakon sastanka lidera stranaka u Banjaluci. Kako kažu, slijedi razrada programa rada i operativnih smjernica. Raditi će se na onom o čemu ima saglasnosoti. Na onom gdje je nema, kažu, neće se insistirati. U međuvremenu, iz Naše stranke dolaze uslovi. Kako kažu, učestvovati ćemo u pregovorima, ali bez njih, nećemo ni u vlast.

O raspodjeli resora i imenima nije bilo govora. Niti o stvarima oko kojih koalicioni partneri nemaju isti stav. Neće biti sukoba, poručuju. Raditi će se ubrzano na stvarima oko kojih postoji jedinstven stav, i što je u interesu svih, posebno građana. Za sada je, kažu iz Osmorke, u fokusu konstituisanje i program rada Vijeća ministara, a potom i usvajanje budžeta i drugih važnih zakona potrebnih za nastavak rada.

“Ono što je zaista suštinski drugačije jeste ozračje u kojem se ovi pregovori vode bez ucjena, vidim da neki mediji pokušavaju naći tu neke ucjene, ultimatume, toga zaista nema, svjesni smo naših razlika ali u prvi plan stavljamo BDP BiH, uslovi u kojima ovi ljudi žive, šanse koje su pred nama i čini mi se da smo barem za početak u dobroj atmosferi počeli malo drugim putem”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Za SNSD je, tvrdi predsjednik Milorad Dodik, najvažnije da nema blokada finansiranja važnih projekata iz Republike Srpske. Ekonomija i stabilnost trebaju biti u fokusu, kaže. Ali i evropske integracije. Ali da se, kaže Dodik, o 14 prioriteta dogovori, i to u Institucijama BiH, a ne da ih nameće, kako je po ko zna koji put ponovio Dodik, nelegitimni visoki predstavnik.

“Imamo pun kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH i da se u okviru toga krećemo ka onome što je potrebno da učinimo kako bi obezbijedili normalno funkcionisanje u skladu sa Ustavom BiH”, kazao je Dodik.

Iz Naše stranke u međuvremenu potvrđuju, ući ćemo u pregovore o formiranju vlasti. Ali sam ulazak, kažu, zavisiti će od toga hoće li se napraviti i potpisati program rada. I prihvatiti njhovi uslovi i principi koje će pred koalicione partnere staviti.

“Po informacijama koje smo dobili od kolega koje su bile danas gore, sljedeće sedmice kreću konkretni programski pregovori i mi ćemo učestvovati u njima”, kaže Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

“Odlazimo na pregovore sa principima na kojima insistira Naša stranka razrađenim naknadno u vidu konkretnih zakonskih rješenja i svega ostalog. Ovo su dakle principi sa kojima ulazimo u pregovore, ukoliko ovi principi na kojima insistira Naša stranka budu ispoštovani, budu reflektovani u koalicionom programu, na osnovu toga ćemo se odrediti o samom učešću u Vijeću ministara”, kazala je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

Nejasne su i dalje stvari u Federaciji. Iako stranka SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, sve stranke koje učestvuju u pregovorima o formiranju vlasti, jasne su – sa SDA nećemo pregovarati. Potvrdio je to i dugogodišnji Izetbegovićev partner u vlasti Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Naravno da se nećemo odazvati pozivima SDA, jer zato nema nijednog razloga. Mi smo svoj dio posla što se tiče partnera u Federaciji napravili potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to provesti, a kroz taj sporazum smo usaglasili da ćemo uspostaviti vlast na razini Vijeća ministara, entiteta i svim sredinama kada su županije u pitanju. Ta trinaesta ili penaesta ruka ko zna koliko šta ima ruka vidite kako se oko toga špekulira imali ste noćas 14 ruka ako ja dobro pratim ovo što portali pišu, ja bih sačekao narednu sjednicu Doma naroda, konstituirajuću sjednicu federalnu i tad ćemo imati jasnu sliku”, kazao je Čović.

Ključan je kompromis sa Dodikom koji ima jasne uslove kako bi ušao u vlast sa Osmorkom. To je da se, kako kaže, odblokiraju projekti Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i gasovod prema Banjaluci. I Zakon o imovini, koji ne smije da se usvoji, poručio je juče. Dakle, uslova ima, pitanje je, hoće li mogući koalicioni partneri ispuniti sve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare