Na Igmanu obilježena 79. godišnjica “Igmanskog marša”

Vijesti 30. jan 202114:03 2 komentara
N1

Na planini Igman danas je održano obilježavanje 79. godišnjice "Igmanskog marša", legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči.

Tradicionalnim maršom i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na igmanskom Velikom polju, te prigodnim programom i ove godine obilježena godišnjica slavnog marša.

Organizator ovog obilježavanja je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH.

Zbog epidemioloških uvjeta obilježavanju 79. godišnjice marša prisustvovalo je znatno manje ljudi u odnosu na prethodne godine, ali i danas je na Igman stiglo dosta njih iz BiH, regije, ali i šire.

“Igmanski marš” izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Bio je to jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, a tradicionalno se već decenijama obilježavaju godišnjice tog događaja sa porukom da antifašizam nije iskorijenjen.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare