Na jednoj strani gradska, na drugoj entitetska vlast – između njih “Kajak”

Vijesti 14. mar 202118:26 0 komentara

Nelegalne gradnje u Bosni i Hercegovini je na svakom koraku. Međutim, jedan objekat u Banjaluci je u fokusu jer se preko njega odmjeravaju snage gradske i entitetske vlasti. Rušenje terase kafića "Kajak", u vlasništvu Mileta Radišića, nakon što je gradonačelnik obilježio crvenom trakom, zaustavilo je, bar privremeno, resorno ministarstvo.

“Vrijeme štapa i kanapa je prošlo”, poručila je Srebrenka Golić i vratila rješenje gradske inspekcje na ponovni postupak. Uz opažanje da je odluka donesena ishitreno uz niz procesnih nedostataka.

“Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što postupajući inspektor nije učinio”, navodi se u dopisu Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo.

U toku je proces traženje bageriste, najpovoljnijeg ali i najboljeg, da na toj lokaciji ne ostane ništa, odgovorio je gradonačelnik. Kec u rukavu je regulacioni plan kojim je ovdje predviđena zelena površina.

“Mi smo napravili plan B koji je ključan. Mi ćemo tu lokaciju da privedemo namjeni predviđenoj regulacionim planom i u takvom planu nam ne trebaju ni Srebrenka, ni Golići, ni njihova lažna ministarstva”, izjavio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Reagovali su i iz Radišićeve firme “Grand trade”. Tvrde da je gradnja spornog objekta započeta 2017. godine, te da u posjedovnom listu nije samo Grad vlasnik zemljišta, nego i Javno preduzeće “Vode Srpske”.

“Uvjereni smo da će gradonačelnik Stanivuković ispoštovati zakon do kraja jer bi potencijalna samovolja sa njegove strane, pored toga što bi imala možda čak i krivične posljedice, definitivno imala posljedice po grad Banjaluka – obzirom da bi budžet u tom slučaju morao da plati svu štetu i naknadu investitorima”, rekao je Miloš Stevanović, advokat porodice Radišić

Mladi SNSD-a su odlučili da uzvrate udarac postavljanjem trake pored porodične kuće Stanivukovića. Pozvali su se na rješenje nadležnog ministarstva iz 2013. godine kojim se Draganu Stanivukoviću nalaže da ukloni ogradu.

“Ako je nelegalna od prije 10 godina zašto tad nije porušena, prije 7-8 godina? Zato što im tad neko nije bio važan. Danas je važan pa pokreću teme koje nemaju smisla. Već smo poslali tim za reviziju ali imamo sve papire i nemojte da poredite privatno dvorište sa gradskom imovinom koju je neko uzurpirao i sagradio objekat od kojeg zarađuje”, odgovorio je Draško Stanivuković.

Dok iz Ministarstva pozivaju gradonačelnika da se neselektivno ustanovi status svih objekata na obalama Vrbasa. Stanivuković traži dozvolu da gradska inspekcija ode u novoizgrađenu zgradu Grand trade i, kako kaže, utvrdi dva nelegalno izgrađena sprata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!