Na KCUS-u održan prvi napredni workshop VATS u torakalnoj hirurgiji: Cilj je unaprijediti i znanje i praksu

Vijesti 23. apr 202413:01 0 komentara
N1

U organizaciji Klinike za torakalnu hirurgiju i Discipline za nauku i nastavu (NIR) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a pod pokroviteljstvom firme Johnson & Johnson održan je prvi međunarodni napredni workshop VATS u torakalnoj hirurgiji, na KCUS-u. Voditelj workshopa je prof. Tomaž Štupnik iz Ljubljane, pod čijim vodstvom se inače obavljaju edukacije na specijalnim VATS simulatorima u organizaciji Europian Society of Thoracic surgeons (ESTS-a). Pored njega, predavači su bili uvaženi stručnjaci iz ove oblasti iz Splita, Zagreba i Zadra.

Riječ je o metodi koja se izvodi kroz nekoliko manjih rezova uz pomoć hirurških instrumenata i kamera. Kamera i hirurški instrumenti uvede se unutar grudnog koša kroz jedan ili više malih rezova načinjenih na grudnom zidu. Torakoskopska kamera prenosi fotografije unutrašnjosti grudnog koša na video monitor, i samim tim navodi hirurga dajući mu bolji uvid tokom izvođenja iste.

Video asistirana torakoskopska hirurgija je minimalno invazivna hirurška tehnika koja se koristi kako za utvrđivanje dijagnoze tako i za tretiranje problema unutar grudnog koša. Ovaj pristup rezultira manjom mogućnošću komplikacija u odnosu na otvorene lobektomije.

Ovo je prvi napredni VATS workshop u KCUS, koji prema odazivu i intersovanju treba da pređe u redovne periodične edukacije. Pored ovog workshopa KCUS planira ponovo da uvede i druge stručnomedicinske edukacije i za svoje kadrove, ali i za zainterosavne stručnjake iz regije. Cilj je unaprijeđenje medicinske nauke, znanja i prakse, kroz povezivanje sa drugim regionalnim ,evropskim i svjetskim medicinskim organizacijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!