Na migrantskoj ruti: Umjesto boljeg sutra, svoj život mnogi od njih završili su u vodama Drine

Vijesti 24. aug 202419:42 0 komentara
N1

U potrazi za boljim životom, na takozvanoj migrantskoj ruti, ugašeno je na stotine života. U rijeci Drini, u proteklih nekoliko godina, utopilo se više desetina migranata. Sve je više onih koji su žrtve tzv krijumčarskih ruta.

Tragedija koja se desila na Drini bila je pitanje vremena. Migranata je manje, no za razliku od prethodnih godina sada prelaze kroz krijumčarske rute, često postaju žrtve trgovine ljudima.

Načelnik Bratunca podsjeća da se i prošle godine u Drini utopilo sedam osoba, da je tačan broj onih koi su nastradali prelazeći u BiH teško utvrditi

Iste pozive uputio je i načelnik Nevesinja nakon što je u selu Zovi Do likvidirana osoba za koju se sumnja da je migrant. Skrivao se u napustenoj kuci, u razmjeni pucnjave s policijom ubijen je.

Istrage traju, međunrodni centar za migracije ranije je objavio kako je u prihvatnim centrima u BIH trenutno oko 1.400 migranata i da se sve se kraće zadržavaju u BiH. da je sve više krijumačarskih ruta koje iskorištavaju slabosti osoba koje su u pokretu,i da uz očito uz to idu eksploatacija, zlostavljanje i svi oblici eventualnog nasilja.

Koliko se zaradjuje na ilegalnim migracijama pokazuje posljednja medjunarodna akcija u Bugarskoj. Prelazak tzv balkanske rute košta i do 6000 eura. Umjesto boljeg sutra, svoj život mnogi od njih završili su u vodama Drine.

Više u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!