Na objektima u Srebrenici postavljene naljepnice “Ulica Petera Handkea”

Vijesti 28. maj 202111:31 2 komentara
SRNA

Aktivisti udruženja građana "Istočna alternativa" danas su na dvadesetak objekata u Srebrenici nalijepili natpise sa tekstom "Ulica Petera Handkea", ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je novinarima da su podnijeli inicijativu Skupštini opštine Srebrenica za promjenu naziva ulica u ovom mjestu i da u roku od 15 dana nisu dobili nikakav odgovor.

“Za nas ćutanje ili nerad administracije znači prihvatanje naše ideje i ovo je upozorenje odbornicima i skupštinskom rukovodstvu da se moraju uozbiljiti jer građani ne mogu da tolerišu njihov nerad i ignorisanje potreba i inicijativa”, poručio je on.

Pavlović je istakao da oni neće vječno da čekaju skupštinsku odluku te da žele da građani vide novi naziv ulice, koji je, kako je naglasio, trebalo davno promijeniti, jer više nigdje u BiH nema Ulice maršala Tita, izuzev u Srebrenici.

Poruka odbornicima

Prema njegovim riječima, ovo je poruka odbornicima da počnu raditi svoj posao, razmatrati građanske inicijative i određivati se prema njima. On očekuje da će ova inicijativa naići na podršku i da će Skupština opštine Srebrenica prihvatiti inicijativu “Istočne alternative” koja je spremna da o svom trošku postavi nove table na svim kućama i zgradama u Ulici Petera Handkea.

Podsjetimo, kontroverzni književnik Peter Handke poznat je po tome što je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i negirao zločine poput genocida u Srebrenici. Njegova posjeta BiH izazvala je burne reakcije kao i dodjela Nobelove nagrade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad