Na potezu vlasti: Hoće li Sarajevo dobiti ulicu Michaela Schumachera

Vijesti 10. jun 202119:20 > 22:21 5 komentara
Reuters

Hoće li ulica u Sarajevu dobiti ime po slavnom vozaču Formule 1 Mihaelu Schumacheru? A transvezala, u opštini Novi Grad Sarajevo, mogla bi nositi ovo ime, ako se usvoji inicijativa koju je pokrenula grupa mladih Sarajlija, koja je imala priliku da ga upozna tokom njegovih poslijeratnih posjeta glavnom gradu BiH. Na potezu su opštinske vlasti.

Radi se o dijelu ulice koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila, a koja će, ukoliko ova ideja bude realizovana, sa svim obilježjima legende automobilske staze, sasvim sigurno privući i turiste koji posjećuju glavni grad BiH.

O ovoj ideji izjasnili su se i građani Sarajeva:

“Podržavam, što? To je poznati automobilski as, prvak Formule 1 i najjači u svijetu”.
“Pa, nemam stav”.
“Ma, ne, to su gluposti”.
“Podržavam, naravno”.
“Podržavam, naravno”.

Jedan od inicijatora pojašnjava da mladi, na ovaj način, u ime Grada Sarajeva, žele da odaju počast velikom humanisti, koji je svojom posjetom uljepšao dane sarajevskim mališanima.

Inače, Michael Schumacher Sarajevo je posjetio dva puta i to 1996. i 1998. godine, kada je, između ostalog, pružao podršku djeci koja su trebala liječenje.

Tako da smo se igrali lopte, kada je naišao sa vozilom Michael Schumacher i izašao je sa nama da se malo igra lopte. Mi tada nismo prepoznali da je u pitanju jedan šampion Formule 1, gdje je on tom prilikom nama dao po jednu simboličnu igračkicu i po kačket“, kazao je Fahri Frlj, jedan od inicijatora.

Frlj je izrazio razočarenje što je oba puta posjeta asa Formule 1 prestonici BiH, prošla nezapaženo kod tadašnjih vlasti, budući da njegov dolazak, nije bio praćen političkim, nego kako kaže, ljudskim motivima. U sjećanju, ipak, njegov gest, nikada nije izblijedio.

To je za nas ostavilo jednu jako veliku uspomenu na njega, gdje ja i moji prijatelji ni danas nismo otpakovali te igračke koje i dalje stoje zapakovane“, dodaje Frlj.

Nakon što su inicijatori prezentovali svoju viziju, Opštinski odbor Novog Grada podržao je ovu inicijativu, za koju tvrde da će se odvijati po ubrzanoj proceduri.

Mirza Selimbegović, predsjedavajući OO Novi Grad:

“Mi se nadamo da će ovo ići po nekom ubrzanom tempu i da će, kako su kolege planirale, znači, za rođendan sljedeće godine, a to je već 3. januar to sve biti spremno”.

Opširnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare