“Na radimo mi online, idemo svaki dan u jamu i to se morati platiti”

Vijesti 26. mar 202119:06 1 komentar
Ilustracija N1

Ugalj ne kopamo online već u jami i za to trebaju uslovi, oprema i plate, kažu rudari Rudnika Kreka koji su jutros stupili u štrajk. Plate su im uplaćene tokom dana, a rudari traže i riješen radni status za 52 rudara. Rudari poručuju Vladi i Elektoprivredi da odluče trebaju li rudnici iz Tuzle energetskom sektoru ove države ili ne i prekinu njihovu agoniju svaki mjesec.

Rudnici Kreka dnevno proizvedu između 4.500 i 5.000 tona uglja. Od toga, površinski kopovi Dubrave i Šikulje daju oko 2.000 tona, a Rudnik Mramor između 850 i 900 tona koje kopaju krampom i lopatom, pod pritiskom hoće li dobiti platu.

“Trenutno je najprimitivnije u rudniku Mramor. Radimo komore stubnom metodom otkopavanja. Čelo koje je trebalo doći, pada već pet tendera. Zbog čega? Politika je uključena u to”, kazao je Nijaz Bečić, Rudnik Mramor.

Sedam rudnika je u sastavu koncerna kojim upravlja Elektriprivreda BiH deset godina, među kojim i Kreka sa dugom većim od 200 miliona. Do sada je u rudnike u Federaciji uloženo oko 300 miliona, a planirano duplo više.

“Rudar zna da radi. I hoće da mu se obezbjede uslovi za rad i da mu se plati za ono što je uradio. Sve ostalo su šuplje priče koje ne vode ničemu. Ako se u rudnik Kreka, od kojeg očekuje da snabdjeva Blok 7, danas ne krene sa ulaganjem, mi nemamo više šta očekivati”, kazao je Zuhdija Tokić, Sindikat rudara Kreke.

“Treba i Vlada i Elektroprivreda BiH konačno odlučiti šta treba biti uloga Rudnika Kreka Tuzla u energetskom sektoru BiH. Imamo li ili nemamo Blok 7. Ako nemamo da znamo kako strateški planirati razvoj rudarskih radova u rudniku uglja Kreka u Tuzli”, kazao je Sinan Husić, Sindikat rudara FBiH.

Iz Elektroprivrede su nedavno kazali da Kreka ima previše uposlenika i taj se broj mora smanjiti, osim ljudi u proizvodnji kojih ionako nedostaje. No, rudari poručuju da to nije njihova briga, da ne žele sadaku, već platu za teški i prljavi rad pod zemljom.

“Dajte nam da radimo i humanizirajte uslove rada kako bi to bilo ekonomski opravdano i morate to platiti. Ni u jednim mjerama restrukturiranja, niko nije rekao da neće biti plate za vrijeme restrukturiranja. Mi dolazimo na posao i kopamo ugalj. Ne radimo mi online. Ne dolazimo mi na sjednice ili ne dolazimo. Mi idemo u jamu. Radimo svaki dan i to će se morati platiti“, kazao je Senad Sejdić, Sindikata rudara Mramor.

Rudnici Kreka imaju 2.400 uposlenih, od čega 2. 200 rudara. Za plate i doprinose mjesečno treba oko 4,5 miliona KM. Budućnost Kreke najmanje zavisi od rudara koji se svaki dan spuštaju u tamnu jamu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare