Na ‘Trci za ozdravljenje’ prikupljeno 200.000 KM, na ulicama Sarajeva oboren rekord

Vijesti 01. okt 202318:41 0 komentara
N1

Oko 200 hiljada konvertibilnih maraka prikupljeno je na 16. Trci za ozdravljenje. Na ulicama Sarajeva oboren je rekord. Oko 10 hiljada sudionika slavilo je život i podsjetilo žene koje boluju od karcinoma dojke da u toj borbi nisu same.

Za mame, sestre, kćerke, bake, tetke… Za sve žene koje su preživjele ovu opaku bolest i za one koje se još, lavovski bore protiv nje. Ove nedjelje na ulicama glavnog grada, odjekivali su koraci građana koji su došli iz svih dijelova države kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv karcinoma dojke, ali i podigli svijest o važnosti preventivnih pregleda.

U prepoznatljivim roze majicama, šetnju je predvodilo više od 500 heroina, koje predstavljaju inspiraciju svim ženama koje se nalaze u istoj situaciji.

Pročitajte i ove priče:

Željka Jukić onkološki je pacijent gotovo dvije decenije. Pored nedostatka novčanih sredstava koje povećavaju šansu za oporavak, borbu sa, ionako teškom bolešću, dodatno otežavaju institucionalne procedure.

“Strašno je šta su od naše države napravili. Da ja, koja sam se rodila u Travniku, vezirskom gradu, ja moram svakih šest mjeseci, kad moram u Sarajevo, predavati papire, pa idem u Travnik da odobre liječenje. Užas jedan, svega više ima od liječenja”, naglasila je Željka u izjavi za N1.

Za to vrijeme, čini se, nadležni imaju pametnijeg posla.

“Upravo, rade nešto drugo. Bilo bi bolje da se posvete građanima, pogotovo u ovako opakim bolestima, a da se manje brinu o tome koliko će staviti u džep”, dodala je.

Udruženja koja okupljaju oboljele od karcinoma i reumatskih bolesti nedavno su održali sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH radi izlaska iz teške situacije u kojoj se nalaze onkološki pacijenti. Optimizma nemaju, a još manje vremena, jer za više od 1.500 pacijenata na listi čekanja sat ubrzano otkucava.

“Ja sam jedna od osoba koje su preživjele karcinom. Tako da znam koliko je važna podrška. Prije svega, na nivou FBiH nemamo registar onkoloških pacijenata i to pokazuje koliko se institucije brinu o onkološkim pacijentima”, podsjetila je danas Mirela Geko, ambasador trke.

Da je najveći dio posla na organizatorima ove manifestacije i generalno, građanima, svjesna je i gradonačelnica glavnog grada.

“Dok se u isto vrijeme svi moramo boriti za bolju institucionalnu situaciju i za podršku našim ženama, jedino što nam ostaje je da snažno podržimo ovaj tim hrabrih žena, da ih podržimo i finansijski i moralno, te da na svaki mogući način ova akcija još više zaživi”, naglasila je Benjamina Karić.

Ove godine rekord je oboren, zadovoljni su organizatori. Oko 10 hiljada učesnika, 261 tim i prikupljenih 200 hiljada KM.

Kompletnu priču donosi reporterka Tatjana Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!