Na ulazu u Ahmiće postavljen plakat sa natpisom “Oprostite u ime građana Republike Hrvatske”

Vijesti 13. apr 202417:31 2 komentara
N1

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, postavila je plakat na ulazu u naselje Ahmiće kod Viteza, gdje se ovog mjeseca navršava 31. godina od zločina i stradanja civila bošnjačke nacionalnosti. Ovim činom htjeli su pokazati da se sjećaju žrtava i zatražiti da Republika Hrvatska preuzme odgovornost.

“Oprostite u ime građana Republike Hrvatske”, stoji na velikom plakatu.

Ranije su sličan plakat postavili na Slavonskoj aveniji u Zagrebu koji podsjeća na žrtve ratnih zločina u Ahmićima. Njega su pojedinci uništili za samo jedan dan.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska su naveli da uništavanje ovog plakata još je jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Plakatom smo, ususret 31. obljetnici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetile na zločine u Ahmićima i poručile da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i tražimo da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i ispriča se za svoje zločine”, istaknuli su.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska

Pripadnici HVO-a su u napadu na Ahmiće, 16. aprila 1993. godine, ubili 116 civila, a u Udruženju građana žrtava rata “16. april” kažu kako je do sada identificirano i ukopano 85 osoba, dok se još traga za tijelima 31 osobe.

Za zločine u Ahmićima, Haški tribunal je osudio jednog od komandanata Hrvatskog veća odbrane Darija Kordića na 25 godina zatvora. Za te zločine su osuđena još trojica pripadnika HVO-a, Miroslav Bralo na 20 godina zatvora, Paško Ljubičić na osam, i Tihomir Blaškić na devet godina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare