Na zahtjev Željane Zovko Europski parlament sutra o poplavama u BiH

Vijesti 08. okt 202415:06 0 komentara
Željana Zovko

Na zahtjev hrvatske eurozastupnice Željane Zovko rasprava o katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini održat će se u srijedu, 9. listopada u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

U video poruci upućenoj stanovnicima Bosne i Hercegovine Zovko je izrazila suosjećanje sa svima koji su u katastrofalnim poplavama izgubili svoje najbliže.

Pozdravila je spremnost Vijeća ministara BiH da aktivira EU Mehanizam civilne zaštite za hitnu pomoć kako bi se što prije sanirale posljedice ove prirodne katastrofe.

“Pozdravljam spremnost Vlade RH, koja je pored spasilačkih službi poslanih na teren, na žurnoj sjednici vlade odobrila 10 milijuna eura za sanaciju i pomoć onima koji su stradali u ovom tragičnom nevremenu. Zahvaljujem se i predsjedniku grupe Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfredu Weberu, koji je shvatio žurnost reakcije i kada sam zatražila stavljanje na dnevni red raspravu o poplavama u BiH, uz predsjednicu parlamenta stavio ovu točku na sutrašnju sjednicu“,  kazala je Zovko.

Dodala je kako će se potruditi da se Bosni i Hercegovini što prije aktiviraju sredstava iz Fonda solidarnosti, koji je namijenjen državama članicama i zemljama kandidatkinjama.

“Tražila sam od povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyia da se Bosni i Hercegovini iz IPA III fondova omogući realokacija sredstava i da se oslobode sredstva Plana rasta koja su potreba da bi se BiH omogućila pomoć, zapravo razvoj infrastrukture kako bi se zemlja stavila na prave osnove da bi funkcionirala kako treba”, poručila je Zovko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!