Na zgradu Banskih dvora u Banjaluci vraćen dvoglavi orao

Vijesti 14. sep 202419:56 1 komentar
TokTV.ba

Na zgradu Banskih dvora u Banjaluci vraćen je dvoglavi orao. Detaljne informacije o ovome nisu saopćene.

Samo je objavljen video postavljanja, dok detaljni nisu saopćeni.

Podsjećamo, ranije je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio da će ovo biti urađeno.

“Vratićemo dvoglavog orla na Banski dvor, simbol naše državnosti, koji su ustaše davne 1941. godine skinule!”, napisao je on krajem marta ove godine.

Podsjećamo,2019. se odustalo od povrtatka dvoglavog orla na obnovljeno zdanje zbog toga što je grb sadržavao i šahovnicu. Evo šta je tad za Srpskainfo rekao tadašnji gradonačelnik Igor Radojičić:

On je naglasio i da Grad neće raditi rekonstrukciju velikog dvoglavog orla iznad glavnog ulaza sa grbom kraljevine SHS, što je bio prijedlog izvođača, jer bi to moglo biti provokativno za mnoge građane.

“Originalni dvoglavi orao imao je grb kraljivne SHS, ali značenje šahovnice danas je mnogo drugačije i mnoge asocira na Drugi svjetski rat i jedan od najtežih perioda u našem gradu. Imali smo ozbiljnu debatu, a stručnjaci koji se bave restauracijom kažu da se ona vrši originalno ili da se ne radi uopšte. Bilo je i prijedloga da se rade modifikacije, da se na poprsje stave drugi simboli, ali na kraju smo se odlučili da ne radimo rekonstrukciju jer bi vraćanje grba moglo biti provokativno za dio ljudi”, zaključio je tada on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare