Načelnik Gacka Ognjen Milinković: Ovo je kukavički čin, što prije naći i kazniti počinioca

Vijesti 03. maj 202412:53 0 komentara
N1

Desio nam se novi napad na povratnike. Ovaj put na njihovu kuću u naselju Gračanica u Gacku, i to uz upotrebu vatrenog oružja. Srećom, niko nije povrijeđen, ali sasvim je dovoljno razloga za zabrinutost. U Gacku su danas i brojne medijske ekipe, a obratio im se i općinski načelnik Ognjen Milinković, koji je pozvao nadležne organe da obave svoj dio posla.

Na upit novinara da li retorika nadležnih u entitetu RS doprinosi ovakvim incidentima, Milinković je odgovorio sa “kriv je onaj koji je ovo uradio”.

“Najoštrije osuđujem napada na kuću povratnika. Srećom, nije bilo napada na život i zdravlje nekog čovjeka. Ovo je kukavički čin”, rekao je, dodajući da će se suzdržati od bilo kakvog prejudiciranja vezanog za slučaj dok nadležno tužilaštvo ne obavi svoj dio posla.

Dodao je da se mora više govoriti o ekonomiji, privredi i ostalim važnim stvarima, a “manje pričati o gluposti”, na šta su ga prisutni novinari upitali da li je to poruka i za predsjednika RS, Milorada Dodika.

“Hajde da pričamo o životu i kako pomoći ljudima i povratnicima u Gacku. Općina Gacko je tu za svakoga čovjeka, da li se on zvao Enver ili Ognjen – to mene ne zanima”, rekao je, na šta su novinari ponovno upitali da li osuđuje aktuelnu ratnohuškačku retoriku.

“Zašto me to pitate sada? Ja bih da pozovem policiju i tužilaštvo da obave što prije dio svog posla i da se nađe idiot koji je ovo uradio i što prije kazni”, naveo je Milinković.

Povratnik poručuje: “Ne dizati lavinu”

Medijima se obratio i još jedan od povratnika u ovu općinu, Amir Sarić.

“Ne treba dizati lavinu, Ja sam se vratio prije 12 godina. Što se tiče lokalnih vlasti nemam nijednu jedinu lošu riječ”, rekao je dodajući da očekuje da će tužilaštvo pronaći počinitelja.

U Gacku je i Zaim Beriša, savjetnik federalnog ministra za izbjeglice i raseljena lica, Nerina Dizdara.

“Tu smo da dokažemo da je Ministarstvo tu za povratnike na svakom pedlju ove zemlje. Kuća koja je napadnuta je obnovljena projektom Ministarstva. Nedjelo koje se desilo je možda poruka da neko nije zadovoljan što se život vraća u Gacko”, rekao je.

Poručio je da veliku odgovornost za ono što proživljavaju povratnici, a baš zbog neodgovornih izjava, snose i političari iz RS.

Podsjetimo, brojni su osudili napad na kuću povratnika, a među njima i predsjednik RS Milorad Dodik, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!