Tanović ispunio samo dva od 69 obećanja: To su želje “Četvorke”, nisu moje

Vijesti 03. mar 202318:42 0 komentara

Hasan Tanović, načelnik Opštine Novo Sarajevo, komentarisao je za N1 "uskraćivanje podrške" od Kluba zastupnika NiP-a u Opštinskom vijeću. Govorio je i o svome odnosu sa Adnanom Karamehmedovićem, direktorom Javnog preduzeća ONSA Sarajevo, koji je razriješen ove dužnosti zbog nenamjenskog trošenja javnog novca.

Šta vas je posvađalo sa Narodom i pravdom? Je li to budžet, nabavka dekorativne rasvjete ili nešto treće?

Praktično sam došao kao kandidat “Četvorke”, bio sam samostalni kandidat. Nije nas nešto specijalno posvađalo, a kulminiralo je opštinskim saopštenjem NiP-a gdje navode kako uskraćuju podršku načelniku. To saopštenje je puno insinuacija. Sve je krenulo od početka mandata. Počelo je sa dvoranom Gorana Čengića gdje je NiP trebao glasati, pa su promijenili mišljenje. I krenula je hajka. Došli smo do tačke kad se više ne može riješiti.

Šta su od vas tražili iz NiP-a?

Oni se miješaju u rad načelnika i stalno imaju neke želje i zahtjeve. Stalno su bili neki pritisci. Imali smo situaciju kada je budžet izglasan bez NiP-a. Oni kažu da nisu konsultovani, a bili su kod mene dva puta. Šta su očekivali, da ih posebno molim?

Sličan problem je bio u Opštini Centar sa Mandićem, da li je to riješeno za stolom?

Ne znam koliko je riješeno za stolom. NiP je preuzeo jedno mjesto Našoj stranci, to nije rješenje nego je guranje problema pod tepih. Ja to nisam htio prihvatiti u Opštini Novo Sarajevo. Nema smisla da NiP i neke druge stranke smijene predsjedavajućeg iz Naše stranke.

Imate li kontak sa Konakovićem?

Posljednji put prije godinu dana. Konaković je znao šta se dešava, ali je odlučio da vjeruje opštinskim organima stranke.

Nije vam pomoglo ni to što ste pristupili SDP-u? Je li možda NIP-u to zasmetalo u nekom trenutku?

Ja sam se SDP-u priključio prije opštih izbora davajući podršku toj ideji. Smatram da je to ispravna ideja koja je potreba svima u BiH. Nisam htio organe stranke opterećivati sa dodatnim problemima, a neki su to iskoristili i radili u pravcu dalje destabilizacije. Imamo sada situaciju da NiP ne daje podršku opštinskom načelniku i na neki način kvari odnose u “Trojci”.

“Netransparentne javne nabavke, inertnost u radu, očekivali su više” – ono je što vam spočitava Nijaz Džaka, potpredsjednik Opštinskog vijeća?

To je vrlo lako odgovoriti. Imaju stvari koje se mjere i ljudi koji mjere. NVO i organizacije civilnog društva su Opštinu Novo Sarajevo proglasili najtransparentnijom na nivou BiH. O kakvoj netransparentnosti onda govorimo?

Ne kritikuje vas samo NiP. Za dvije godine mandata, prema analizi Istinomjera, vi ste od 69 obećanja ispunili samo dva.

To je 69 želja četiri stranke koje su me kandidovale. Nisu to moje želje. Unutar tih želja, 80 posto smo krenuli u realizaciju.

Već su dvije godine prošle od vašeg preuzimanja mandata?

Krenuli smo od opsežnih, kapitalnih projekata, a pri tome smo imali jako velike probleme poput rata u Ukrajini.

Adnan Karamehmedović, direktor Javnog preduzeća ONSA Sarajevo razriješen je ove dužnosti zbog nenamjenskog trošenja javnog novca. Pominje se suma od 55.000 KM. Iz NIP-a ga povezuju sa vama?

Za tu, uslovno rečenu, malverzaciju čuo sam u utorak, moj stav je bio da se apsolutno preduzmu sve mjere. Znam ga iz grada, javio se na javni poziv, konkurs je sproveden i Nadzorni odbor ga je imenovao za direktora. Bila su dva kandidata i oba su bliska NiP-u. Ne znam zašto sad NiP spočitava da sam ja nešto pogodovao. Bila je komisija, koja je nezavisno tijelo, i odlučila se da Karamehmedović bude direktor. Nazdorni odbor i Skupština javnog preduzeća su poduzele sve aktivnosti i izvještaj uputile Tužilaštvu. Karamehmedović je ekspresno razriješen i dat mu je otkaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!