Nagrađivani tinejdžer s pticama: S njima se najbolje osjećam, one me opuštaju

Vijesti 18. mar 202318:19 0 komentara
F.Z./N1

Hamza Omerašević je srednjoškolac iz Tuzle, koji se odlučio za jedan hobi koji nije svakodnevan. Prikuplja ptice i bavi se uzgojem istih.

Njegova ljubav prema pticama se rodila od malena, ne može je opisati riječima, ali kaže da mu je to u ušlo krv. Prva ptica koju je dobio kao rođendanski poklon je bila prekretnica za ovaj zanimljivi hobi.

“Sve je počelo 2019. godine, kada sam dobio prvog papagaja. Onda sam skupljao pare, uzeo drugog, pa trećeg. Počeli su se razmnožavati. Nakon toga sam otkrio ove egzotične vrste, male. Učlanio sam se potom u Orijentološko drušvo Tuzla. Tu su me svi lijepo prihvatili, onda sam počeo sa izložbama, naručivanje prstenova. Privuklo me, to sam zavolio”, rekao je Hamza Omerašević, mladi uzgajivač ptica iz Tuzle

Kroz godine njegova ljubav prema pticama je rasla, a danas ima i svoju rutinu koja ga, kaže, ispunjava.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

“Jedva čekam da se probudim, da odem do ptica, da vidim je il sve uredu. Sve što treba njima ujutro pružim im, nakon toga se spremam za školu, poslije škole se odmorim i onda opet odem do njih. Provedem malo vremena s njima”, opisuje Omerašević.

Razumijevanje onoga što on voli i želi da radi snažno podržava njegova porodica, ali i podrška ljudi koji ga okružuju mu ne manjka.

“Roditelji su me podržali u tome. Njima je drago što se ovim bavim, što sam to zavolio, jer zbog ovog nemam vremena za druge stvari koje su loše. Najčešće imam vrijeme za ovo i školu. Vikendom nekada izađem, ali većinom sa pticama provodim vrijeme”, a kako prijatelji na to gledaju Hamza u nastavku dodaje: “Njima to nije toliko zanimljivo, ali podržavaju me i oni.”

Prstenovanje odlučuje da li je ptica za izložbu ili ne

U Orijentološkom društvu Tuzla, dobijaju savezne prstenove i tim prstenovima oni prstenuju mlade, koji kasnije ukoliko ispune kriterije odlaze na takmičenja.

“Kada se izlegu nakon 5 dana se stavlja prsten i ptica mora imati prsten da bi mogla na izložbu, svaki uzgajivač ima svoj broj prstenova koji mu je potreban za prijavljivanje za izložbu. Nakon 5 dana se stavljaju prstenovi, nakon 20-ak dana ptica izlazi iz gnijezda, nakon 40 je odvajamo od roditelja. Tad ptica počinje polako dobijati perje, oblik svoj. Po obliku znam nakon 3-4 mjeseca da li je za izložbu, oblik, crteži”, kaže Hamza.

Ko god je zainteresiran da bude član u Orijentološkom društvu, može se prijaviti. Svako od članova ima višak ptica koje bi mu vrlo rado poklonili, ali i pomogli mu u početku, poručio je Hamza za kraj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!