Najezda stjenica u Parizu: Kakve su probleme Sarajlije doživjele sa ovim “krvopijama”

Vijesti 17. okt 202318:18 0 komentara
N1

Gotovo cijela Evropa vodi bitku sa stjenicama. Ovi insekti već su okupirali Pariz, London, Rijeku.. Krvopije stižu sa turistima, ali ne odlaze sa njima. Neprimjetni, mjesecima ostaju u dušecima, jastucima, utičnicama, stolariji.. Sarajlije koje su se susrele sa ovom noćnom morom, kažu da je proces istrebljenja dugotrajan i skup.

Zemka Seferagić kaže da od trenutka kada je primjetila krvave tačke na posteljini, do trenutka istrebljenja stjenica, trebalo je oko godinu dana. Ipak, vjeruje da su ovi nepozvani gosti stigli mnogo ranije, pa su imali vremena da se nastane u namještaju i stolariji. U njenom slučaju, proces dezinsekcije nije pomogao, te je potražila alternativne metode.

”Dođem do saznanja da one ne mogu da hodaju po najlonu. Sve ležajeve na kojima smo spavali ja sam umotala najlonskom folijom, i ispod svake nožice sam stavila posude sa uljem, isto sam pročitala da ne mogu da hodaju preko ulja, to je bio način da ja to riješim i meni se jedino to pokazalo djelotvornim.” kaže Zemka Seferagić.

Isti problem, prije nekoliko godina, imala je i Sarajka, Eldina Bajramović. Uzrok su, kako je kasnije saznala, stara, ptičija gnijezda na krovovima zgrada. A upravo se taj dio stambenog objekta najrjeđe kontroliše.

”Mi smo u tom stanu tad uradili renoviranje, prije pronalska stjenica mi smo renovirali stan. Nakon toga smo opet morali novi namještaj da kupujemo, novi parket da postavljamo, garderoba, ništa se nije moglo spasiti. Mi smo pretpostavljali da tu negdje ta jajašca koja postoje će se izleći i onda nismo napravili ništa. Tako da nas je ta jedna borba došla, jedna prostorija, oko 15 hiljada KM.”, ističe Eldina Bajramović.

Ne znajući na koji način se riješiti dosadnih krvopija, građani iz doma iznose namještaj, međutim to nije rješenje, nego još veća mogućnost širenja stjenica.

Procesu uništenju pristupa se dezinsekcijom, dok je u većim prostorijama neophodna fumigacija, odnosno istrebljenje uz pomoć plina. Upravo takvog posla, stručnjaci trenutno najviše imaju u hotelima.

”Sada imamo zaista u posljednja dva mjeseca veliki broj poziva zahtjeva, kako domaćinstava, tako hotelijerstva, gdje više nisu u određenim lokacijskim, sobama prisutne stjenice, nego imamo stalne primjedbe gostiju u hotelijerstvima, gdje više nisu ograničene, nego su se rasprostranile i infestiran je jedan kompletan prostor.” kaže Elna Ibrahimović, direktorica Sanitacije.

SITNI INSEKTI ŠIRE SE EVROPOM – STIŽU SA TURISTIMA

Mnogo teža situacija je, trenutno u Francuskoj. Nastanile su se najviše u Parizu, u školama, bolnicama, domaćinstvima, gradskom prevozu.. Čak se i u Narodnoj skupštini raspravljalo o ovom problemu. Stjenice su stigle i do Engleske, Hrvatske i drugih zemalja, te ova najezda poprima međunarodni karakter. Jedina utjeha je što postoje efikasna rješenja za ugrize stjenica.

”Glavni simptom je svrab, ali ukoliko dođe do ozbiljnoga, tada može biti i drugih težih sustavnih simptoma. No, za sada u našem društvu postoje učinkoviti repelenti koji uspješno kroz šampone, sapune riješavaju to.” napominje Siniša Skočibušić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Ali teško se riješiti psiho-traumatičnih iskustava.

”Pročitam tamo kako se samo noću kreću, ja se probudim po noći i brže bolje palim svjetlo da vidim da li se kreću. To je strašan psihički pritisak, pogotovo kada imate to saznanje da se one hrane vašom krvlju.” završava Zemka Seferagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!