“Nakon 11. jula pomislili smo da nas svijet gleda, opet je bila godina tišine”

Vijesti 11. jul 202111:25 0 komentara
N1

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, preživio je genocid. Kazao je kako je bol za voljenima ista svakog dana već 26 godina. Upozorio je da su Srebreničani i dalje, nakon svakog 11. jula, sami i bore se s brojnim izazovima. Među njima je i negiranje genocida.

“Na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici opet se okupljamo oko bijelih nšiana inaše tuge. Kao i svake godine govorimo, a možda bi bilo bolje da šutimo. Svake godine nam obećavaju, a možda bi bilo bolje da ne pominju. Svakog 11. jula govore da se ne ponovi, dok ta fraza blijedi, a posljedice genocida ostaju. Preko 40 visokih dužnosnika prije godinu dana je bilo uz nas. Jake riječi i srdačni govori ohrabrili su nas da nismo sami. Nadali smo se i pomislili da svijet gleda u nas. Onda opet godina dana tišine”, rekao je Fejzić.

Kazao je kako “bijeli nišani i presude im ne daju da stanu i odustanu od borbe”. Upozorio je kako “vlasti u bh. entitetu RS aktivno rade na reviziji historije, negirnaju genicida, umanjenju žrtve i slavljenu zločina”.

“Djeca u školama na području tog entiteta ne uče o Srebrenici. Čini se da trebamo biti zahvalni što je uklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama. Da trebamo biti sretni što je crkva uklonejna iz dvorišta nane Fate. Da budemo sretni što Memorijalni centar stoji na ovoj zemlji. Da li tražim opreviše kada tražimo da se spriječi negiranje genocida i tražim oda naša djeca imaju normalno djetinjstvo?”, kazao je Fejzić.

Naveo je kako su imali dosta obećanja, ali da s raznim izazovima i dalje žive.

“Pružamo ruku dijaloga, otvaramo vrata naših kuća i uvijek smo za izgradnju mira. Ali nećemo niakda prihvatiti pregovaranje o istini i činjenicama “, zaključio je Fejzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!