Nakon dugo vremena: U Mostaru ponovo dostupan bezbolan porođaj uz anesteziju

Vijesti 14. apr 202307:10 0 komentara
N1 / Ilustracija

Nakon dugo godina u Kantonalnoj bolnici „Dr Safet Mujić“ ponovo je dostupan bezbolan porođaj uz anesteziju. Na ovu uslugu čekalo su zbog manjka anesteziologa, no zahvaljujući angažmanu cijelog tima ginekologa i anesteziologa od početka aprila porodilje u Mostaru imaju mogućnost poroditi se bez bolova. Ovu vijest mnoge žene dočekale su s oduševljenjem, jer konačno imaju pravo na ljepši i komforniji porođaj.

Selma Razić među prvim je porodiljama u Kantonalnoj bolnici „Dr Safet Mujić“ koja je bezbolnim putem na svijet donijela zdravu djevojčicu. Nakon dva bolna poroda, treći joj ostaje u lijepom sjećanju. Iskustvo je to koje bi kaže poželjela svim budućim majkama – bez stresa, traume i nesnonih bolova.

Bilo je malo nedoumica zbog posljedica, ali kad su mi objasnili da nema nikakvih posljedica ni po bebu ni po mene pristala sam i odradili smo. Super je moje iskustvo, kad je najteže bilo, kad najviše boli bol prestane, a prilikom apliciranja anestezije uopšte se ne osjeti nikakva bol“, kaže Selma Razić, porodilja.

Vrlo često pacijentice se odlučuju na odgađanje poroda upravo zbog ranije pretrpljenih trauma , ali alternative u tri bolnice na području HNK nije bilo. Tako je ova ustanova prva koja je omogućila svojim pacijentima pravo na prirodan porod bez bolova, uz provođenje dvije metode ,epiduralne anestezije te takozvane Singl šot metode.

Ženama koje prvi put rađaju se preporučuje epiduralna anestezija, to je anestezija gdje se stavlja kateter s kojim mi opetovano dajemo lijekove, produžavamo trajanje lijekova. Kateter može stajati u kičmenom stubu četiri dana da ne dođe do bilo kakvih komplikacija, mi ne držimo naravno četiri dana nego maksimalno dva koliko može trajati porod. Drugu metodu, singl šot ne preporučujemo prvorotkama, to uglavnom provodimo kod drugorotki i trećorotki. To je jedna injekcija koja ide u arahnoidalni prostor“, kaže Alma Vila Humačkić, šefica Odjela Ginekologije i akušerstva.

Više od pola godine se u Kantonalnoj bolnici „Dr Safet Mujić“ radilo na ovom procesu, a razlog zbog kojeg se toliko dugo čekalo na ovu uslugu je nedostatak stručnog kadra.

Za vrijeme trajanja epiduralne anestezije na ginekologiji uvijek treba da bude prisutan jedan anesteziolog, što je u proteklom periodu bilo neizvedivo, no popunjavanjem radnih mjesta u skladu sa sistematizacijom, uslovi su se stekli. Riječ je o vrlo zahtjevnom i odgovornom procesu, objašnjava anesteziolog, a rizici i komplikacije su minimalne.

Sa kvalitetnim i pažljivim radom to se svede na neki beznačajan broj, a i same komplikacije budu beznačajne kao što su glavobolja, bol u leđima, infekcija, problemi s tlakom, ali najveći broj protekne bez ikakvih problema“, kaže Mehmed Haznadar, Šef službe za Anesteziju, reanimaciju i intenzivnu terapiju.

Opširnije u prilogu Đenane Kaminić Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!