Nakon hapšenja Cezarove grupe: “Samo zajedno možemo raditi velike akcije”

Vijesti 26. maj 202313:50 0 komentara
N1

Ukupno 37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana, predvođene državljaninom BiH Dinom Muzaferovićem Cezarom, uhapšeno je u međunarodnoj operaciji koju je koordinirao Europol. Targetirana kriminalna grupa bavila se krijumčarenjem droge i vatrenog oružja, a ocijenjena je kao “nasilna” i “moćna” kriminalna ćelija. Akcijom je koordinisano iz ureda u Zagrebu.

Hrvatska policija je s regionalnim kolegama iz Slovenije i Bosne i Hercegovine danas u Zagrebu detaljno izvijestila o ovoj međunarodnoj akciji.

“Akcija je uspješno okončana prije dva dana. U pitanju su bila kaznena djela udruženog zločinačkog udruženja, prometovanje drogama i nedozvoljenog držanja oružja. Nositelji kriminalističke obrade su bile kolege iz Hrvatske, a u istraživanju su bile uključenje kolege iz Austrije, Belgije, BiH, Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, i Sjedinjenih Država. Kolege iz EUROPOL-a su dale dodatnu vrijednost. Ovo je nastavak trenda istraživanja i hapšenja organizovanih kriminalnih grupa još od 2019. Praksa je pokazala kako jednonacionalna policija ne može bez kolega završiti ovako velike akcije”, rekao je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Ravnateljstvu policije RH.

“Ova akcija je plod dogotrajnog rada i međunarodne saradnje. Djelovanjem je suzbijena aktivnost opasnog zločinačke organizacije. Organizacija je počinila krivična djela u više zemalja i zato smo trebali međunarodnu pomoć u prikupljanju dokaza. U tom pogledu USKOK je koordinirao i izdavao više instrumenata međunarodne pravne pomoći, molbi, naloga i uspostavljena saradnja sa tužiteljima drugih zemalja i sve je urađeno dobro. U daljem toku istrage ćemo imati međunarodnu saradnju i nadam se da ćemo istragu dobro provesti.” dodao je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage USKOK-a.

MUP Hrvatske: Bosanac iz zatvora vodio bandu, uhapšeno 37 opasnih kriminalaca

Tok istrage

Istraga je počela u augustu prošle godine kada hrvatska policija ima saznanja da određeni broj osoba u Zagrebu imaju stanove gdje prodaju drogu i posjeduju naoružanje, te da su dio klastera “Balkanski kartel”.

“U Hrvatskoj smo zaplijenili pištolje, kokain, heroin, streljivo različitog kalibra i 8 hiljada eura. Nakon toga u novembru s kolegama iz Austrije smo presreli auto gdje je nađeno 150 hiljada eura namijenjenih za kupovinu droge u Nizozemskoj i Belgiji, a uhapšeni su bili državljani BiH i Turske. Isto tako u Njemačkoj, zaustavljeno je vozilo iz Slovenije gdje je nađen kokain od 5,5, kg i heroina 4,5, kg. Uhapšen je hrvatski državljanin. Onda smo ostvarili kontakte sa kolegama iz EUROPOL-a koji su nam mnogo pomogle. Temeljem evropskih istražnih naloga na području Nizozemske i Slovenije rađene su dokazne radnje prema pripadnicima kriminalne organizacije. Nakon toga je uhapšen državljanin BiH u Njemačkoj kao visokorangirani vođa klana”, kazao je Goran Lauš, voditelj Službe kriminaliteta droga RH prezentirajući i fotografije zaplijenjenih stvari među kojima i krivotvoreni dokumenti, registracije motornih vozila…

Mišo Radovanović, voditelj Odjeljenja za preprodavanje droge, Sektora za organizirani kriminal u Upravi kriminalističke policije Slovenije je dodao da je zadovoljan ovom opsežnom međunarodnom akcijom.

“Ne bi kolege iz BiH, Hrvatske i mi bili tako uspješni da nije bilo zajedničke koordinacije. Slovenija je interesanta ruta za kriminalne organizacije”, te je iznio detalje istrage slovenačkih policajaca koji su također zaplijenili drogu, oružje i eksplozivne naprave koji su planirane da se koriste u likvidacijama.

Semin Kadić iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Bosna i Hercegovine je rekao da su uz saradnju sa Tužilaštvom i Sudom BiH djelovali profesionalno u hapšenju pripadnika ove kriminalne organizacije.

Izvještaj EUROPOL-a

Kako je ranije izvijestio Europol, akcija je provedena istovremeno u Hrvatskoj, BiH, Nizozemskoj, Italiji, Begiji i Njemačkoj 24. maja, s kordinacijom iz ureda u Zagrebu uz podršku službenika Europola na terenu.

Oglasio se i Europol: Akcija targetirala grupu predvođenu bh. državljaninom

Podsjećamo, N1 je ranije objavio da je u sklopu akcije u BiH uhapšeno pet osoba, a informacija je kasnije potvrđena iz nadležnih institucija.

U akciji je uhapšen i vođa grupe, bh. državljanin kojeg Europol ocijenjuje kao “visokovrijedna meta”, a koji trenutno služi kaznu od četiri godine zatvora u Italiji.

Radi se o Dini Muzaferoviću zvanim Cezar, porijeklom iz Velike Kladuše, a koji je krajem prošle godine izručen iz Njemačke u Italiju.

Europol je potvrdio kako je Muzaferović, ne navodeći njegovo ime, nastavio orkestrirati kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije, te da se vjeruje kako je s tog mjesta redovno izdavao naredbe i upute svojim podređenima u vezi s trgovinom drogom i vatrenim oružjem.

Kako je ‘pala‘ Cezareva narkobanda: Cijelu operaciju vodio je iz zatvora u Rimu

“Prostori koji su pretraženi tokom dana uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Nizozemskoj u kojoj se skrivao kokain, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH u kojima se čuvala droga, vatreno oružje i eksploziv.”

Tokom akcije policijske snage pronašle su između ostalog još i 148 hiljada eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, više od 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, 3 kilograma amfetamina, 7 kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša, kao i lažni lični dokumenti.

Snage koje su učestvovale u operaciji uključuju agencije iz Austrije, Belgije, BiH, Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, i Sjedinjenih Država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!