Nakon nekoliko godina bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić se izjasnila da nije kriva

Vijesti 26. aug 202414:19 0 komentara
Lejla Fazlagić Pašić (CIN)

Bivša sutkinja sarajevskog Općinskog suda Lejla Fazlagić-Pašić, optužena za organizovani kriminal i druga krivična djela, nekoliko godina nakon potvrđivanja optužnice izjasnila se da nije kriva.

Fazlagić-Pašić se izjasnila da nije kriva, potvrdila je za Detektor njena braniteljica Belma Balijagić-Džuho, ali su na snazi ostale mjere napuštanja Kantona Sarajevo i državne granice.

Bivša sutkinja i njena advokatica zatražile su ublaživanje mjera zabrane, ali se Kantonalno tužilaštvo usprotivilo tome jer je prije nekoliko dana putovala u Hrvatsku, te zatražilo da joj se, osim hrvatske putovnice, oduzme i hrvatska lična karta jer je predala samo bosanskohercegovačku.

– Ja sam pasoš deponovala, a po rješenju nije ni trebala osobnu iskaznicu deponovati – rekla je za Detektor braniteljica Balijagić-Džuho.

Sutkinja sarajevskog Kantonalnog suda Adisa Zahiragić ranije je rekla da se Fazlagić-Pašić lično e-mailom obratila Sudu i navela da je bolesna, da ima koronu, te zamolila da se ročište odgodi, nakon što se nije pojavila u Sudu 14. augusta. Prije toga je sutkinja Zahiragić navela da je optužena tražila da joj se ukine pritvor i odredi jemstvo, te je zahtjev prihvaćen.

Nakon osam godina skrivanja u Hrvatskoj bivša sutkinja na sudu u Sarajevu

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je prije nekoliko godina podiglo optužnicu protiv Fazlagić-Pašić za zloupotrebu položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevare. Prema navodima optužnice, Fazlagić-Pašić se tereti da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizovane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić, a čiji članovi su optuženi za nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela.

Delimustafiću i ostalima je prije nekoliko mjeseci počelo suđenje, a tokom čitanja optužnice, koje je trajalo više ročišta, Tužilaštvo je navodilo, između ostalog, da je Fazlagić-Pašić u svojstvu sutkinje Općinskog suda u Sarajevu poduzimala radnje s ciljem sticanja prava vlasništva nad nekretninama.

Početak suđenja bivšoj sutkinji Fazlagić-Pašić još nije zakazan, saopćila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine – BIRN BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!