Nakon novog slučaja femicida: “Procentualno imamo mnogo roditelja koji ugrožavaju živote i zdravlje djece”

Vijesti 17. nov 202310:24 0 komentara

Pet femicida u BiH od početka godine pokazuju da nasilje u porodici sve češće eskalira. Mnogi za brojne propuste institucionalnog odgovora upiru prstom na centre za socijalni rad, koji nisu dovoljno kapacitirani za sve što im je stavljeno u nadležnost. S druge strane, činjenica je da dio socijalnih radnika donosi šabloizirana rješenja koja često nisu u najboljem interesu djece, čija prava bi trebali zastupati. Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo, jedne od najmnogoljudnijih općina u BiH, govorila je za N1 o problemima s kojima se suočavaju. O osobi od povjerenja žrtvama nasilja, izazovima s kojima se susreću osobe koje žele pomoći žrtvama i usvojenoj inicijativi uvođenja instituta "osoba od povjerenja" razgovarali smo sa Edisom Demić, direktoricom udruženja Dignitet.

Da li postoje zakonska ograničenja zbog čega se po matrici u centrima za socijalni rad ističe da djeci trebaju oba roditelja i da li je svaki roditelj u mogućnosti da obnaša tu odgovornu funkciju?

Vezane vijesti

“Nažalost, ne. Nažalost, centri za socijalni rad prosječno godišnje imaju postupke na sudu za oduzimanje roditeljskog staranja. To je potvrda da imamo procentualno mnogo roditelja koji ugrožavaju život i zdravlje svoje djece. Centri za socijalni rad moraju poštivati odluke koje donose pravosudne institucije. Ako nije navedena zaštitna mjera za žrtvu i djecu, mi onda moramo to poštovati. Naše službe su u poziciji kada se izreknu mjere zaštite, mi onda idemo sa zahtjevom da se ta mjera odnosi i na dijete. Tražimo iste mjere i za dijete. U najvećem broju slučajeva izriču se mjere zabrane za uhođenje i prilazak, ali djeca tu nisu zaštićena. Imamo situacje gdje je mnogo roditelja osvisnika, koji imaju probleme i ugrožavajući su za djecu i oduzimaju se privremeno iz porodica. Centri za socijalni rad, koliko god propisi iz nekih drugih institucija bili dobri, nemaju instrumente da počinioce nasilja, da idu na psihosocijalni tretman, da ga prisilimo ako on to ne želi”, kaže Mirsada Poturković iz Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo.

N1

kaže kako centri za socijalni rad imaju brojne probleme s kojima se suočavaju.

“Stalno signaliziramo da imamo sve veći broj problema, djecu sa poremećenim poašanjem i oni trebaju brigu svih nas u zajednici. Najveći broj insitiucija kaže da nisu kapacitirane za to i nama kažu da smo samo mi iz socijalnog rada odgovorni. Odgovorni smo svi u sistemu. Djeca ostaje bez roditelja i stradaju nevini”, kaže.

O osobi od povjerenja žrtvama nasilja, izazovima s kojima se susreću osobe koje žele pomoći žrtvama i usvojenoj inicijativi uvođenja instituta “osoba od povjerenja” razgovarali smo sa Edisom Demić, direktoricom udruženja Dignitet, koja je ponudila odgovor koliko je “osoba od povjerenja” bitna u postupku u kojem žrtva prijavljue nasilje.

“Osoba od povjerenja je značajna za žrtvu nasilja. To može biti i drugarica koja će biti uz žrtvu tokom cijelog procesa, odlaska u policiju, u centre za socijalni rad. Imala sam situaciju da jpolicajac nije znao da ja po zakonu mogu biti uz žrtvu koja prijavlju nasilje.  Bitno je da ima osjećaj sigurnosti i da nije sama i to joj mnogo olakšava. Kada smo s jednom žrtvom išla da prijavi nasilje, kazala mi je “da niste sa mnom, ja ne bih smjela da prijavim nasilje”, kaže Demić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!