Nakon odluke Ustavnog suda BiH stručnjak poručuje: “Bit ćemo u prilici da propitujemo jednu stvar…”

Vijesti 01. jun 202420:57 0 komentara
N1 BiH

Nakon što je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru zabrane korištenja zemljišta u Varešu i na Jahorini, postavlja se pitanja koliko ćemo čekati do konačne odluke suda? Da li su, obzirom na intenzivno izražavanje nezadovoljstva zbog krčenja šume, sada zadovoljni ekološki aktivisti i građani?

Zbog širenja rudnika kod Vareša i sječe šume od prošle godine u Kaknju vlada atmosfera straha da će sve to uticati na pitku vodu u njihovom gradu. Iako su iz kompanije Adriatic Metals poručivali da nema dokazane veze između njihovih aktivnosti i pitanja vodosnabdijevanja taj strah još postoji.

Iz Ustavnog suda BiH nakon donošenja privremene mjere zabrane korištenja dodijeljenog šumskog područja kažu da se sada na tom području ne smiju izvoditi radovi jer se mora zadržati status kao prije donošenja spornih odluka. Ekološki aktivisti zadovoljni su mjerom zabrane, ali će sačekati i konačnu odluku.

”Smatram da bi bilo preče pred sudove staviti one koji su dodijelili i potpomogli koncesiju na istraživanje i eksploataciju minerala u vodozaštitnim zonama Bukovice kojom se cijeli Kakanj napaja vodom i gdje su takve aktivnosti strogo zakonom zabranjene. To je situacija da imamo legalan, ali nezakonit projekat: raspolaganje državnom imovinom na neustavan i protivzakonit način”, kazala je Hajrija Čobo, ekološka aktivistkinja.

S druge strane iz kompanije poručuju da se dosadašnja dinamika rada nastavlja i da će nastaviti sarađivati sa svim nivoima vlasti kako bi osigurali punu usklađenost sa propisima. Muharem Cero ekspert za državnu imovinu objašnjava da je važno da se ne čeka predugo na konačnu odluku kako u ovom slučaju, tako i u slučaju prodaje državne imovine na Jahorini.

”Dobro bi bilo zbog pravne sigurnosti, investitora i svega ovoga… sa druge strane su argumenti investitora. Naravno da investitoru pogoduje uređen pravni ambijent, ne trpi pravnu nesigurnost. Ovdje se stvara, bez presuda Ustavnog suda, okruženje pravne nesigurnosti, a u takav status kapital ne ulazi”, naveo je Cero.

Cijeli proces povezan je sa problematiziranjem pitanja državne imovine, dok s druge strane stoji činjenica, kaže Cero, da je država krajnji titular.

”Bit ćemo u prilici da propitujemo jednu stvar: Da li neustavno protupravno djelovanje Vlade RS obavezuje kupca kojem je Republika Srpska tvrdila da je njeno vlasništvo. Nisam siguran da ima odgovornost jer se Republika Srpska predstavila kao vlasnik”, objasnio je Cero.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske prihvatila je ponudu od 41 milion km za 56 duluma zemljišta na Jahorini, dok je Vlada Federacije dala na raspolaganje 7,2 hektara državnog šumskog zemljišta britanskoj kompaniji.

Sve je sada Ustavni sud vratio na početak priče. Konačna odluka se, u najoptimističnoj prognozi, može očekivati za mjesec dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!