Nakon pisanja N1 inspekcija zatvorila gradilište u Starom Gradu: Šta sada slijedi?

Vijesti 16. feb 202417:26 0 komentara
N1

Zatvoreno je gradilište u ulici Obala Kulina bana u sarajevskoj općini Stari Grad. Nakon reakcije javnosti, stanara i pisanja N1, danas oko 13 sati, Federalna uprava za inspekcijske poslove je reagovala, izašla na mjesto događaja i postavila upozorenje.

Podsjećamo, ovo se dešava 15 dana nakon što je FUIZP donio rješenje o zatvaranju gradilišta, tek danas je to zvanično i učinjeno.

Na tabli pored gradilišta upozorenje “zatvoreno gradilište”, ali i podsjećanje da je ulazak na gradilište krivično djelo.

“Skidanje ili povreda službenog znaka ili ulazak na gradilište ili građevinu radi nastavka gradnje krivično djelo je iz člana 366. Krivičnog zakona FBiH (Službene novine Federacije BiH, br. 36/03, 37/03,21/04 i 18/05)”, upozorava se.

N1

Ukoliko se odluka prekrši i nastavi se graditi, stanari najavljuju, kao i do sada, zvat će policiju, ali i preko Tužilaštva podnijeti krivične prijave.

Nadležnim institucijama poslati su dodatni upiti o tome kakva je praksa nakon zatvaranja gradilišta, eventualnog kršenja i nastavka gradnje, te koji je rok za vraćanje objekta u prvobitno stanje. Odgovore očekujemo.

F.Z./N1

Kako smo danas objavili i prethodno istražili, u blizini muzeja Sarajevskog atentata, u zoni koja je Historijski urbani krajolik Sarajeva (HUK), bilo kakva rekonstrukcija nacionalnih spomenika, bez saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, predstavlja krivično djelo, a posljednjih dana tu se nadograđuje i rekonstruiše postojeći stambeni objekat bez zakonsko predviđenih dozvola.

F.Z./N1: Objekat se nalazi u srcu Sarajeva, između austrougarskih zgrada, pomalo skriven od očiju javnosti

Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, potvrđeno je, nije izdata nikakva saglasnost vlasniku.

“Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da Ministarstvo nije izdalo urbanističku saglasnost niti građevinsku dozvolu Adnanu Vlajčiću, niti se vodio postupak za izdavanje istih”, ističu iz ovog Ministarstva.

Cijelu priču možete pročitati na ovom LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!