Nakon pjesme “Pukni zoro” Dodik i za “Đurđevdan” iznosi neistine

Vijesti 10. maj 202316:39 0 komentara
FB/Magnifico

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je jučer dok je držao govor za Dan pobjede nad fašizmom u Banjaluci izrekao još jednu neistinu kazavši da je pjesma Đurđevdan nastala u jednom od vagona 1942. godine tokom Drugog svjetskog rata koji su odvozili Srbe u koncetracioni logor Jasenovac kojeg su kontonilare fašističke snage Nezavisne Države Hrvatske.

Godinama mediji u Srbiji u Republici Srpskoj ovu provlače ovu tezu tvrdeći da je istinita i na toj neistini, a koju je jučer ponovio i Milorad Dodik, ustvari odmažu kluturi sjećanja na teška stradanja srpskog naroda pod vlašću kvislinške i fašističke NDH.

“Srbi du imali još jedan pokret koji se borio za slobodu i protiv fašizma, ne smijemo da okrećemo glavu od toga. Tamo gdje su većinski bili Srbi tamo je dizan ustanak protiv fašizma. Drugi su bili uz kvislinške organizacije na početku rata”, kazao je jučer Dodik i optužio Sarajevo za slanje vagona s ljudima u Jasenovac. Kaže da je u jednom od tih vagona nastala pjesma Đurđevdan.

“Omaž Balaševiću”

Još prije dvadeset godina, fontmen benda Bijelo Dugme Goran Bregović, objasnio je nastanak pjesme Ederlezi koju je kasnije prepjevao u Đurđevdan.

“Pjesme su čudna živa bića. To kada je pod tvojom kontrolom, to još i nekako, ali to se poslije otme i živi taj život, kao “Đurđevdan”, koji je pravljen za Kusturicu, za film “Dom za vješanje”, pa sam onda pravio prepjev za ploču “Bijelog Dugmeta”, kao jednu malu ljubavnu pjesmu”, rekao je Bregović.

“Zapravo, jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči, ali ta je zapravo pjesma kao jedan mali omaž, jer je ishodišni stih za tu pjesmu Balaševićev stih “a ja nisam, s onom koju volim”. Jer to je ishodišni stih iz koje izlazi ta mala ljubavna pjesma. Ništa, jedna mala ljubavna pesma, sve ostalo oko toga je “Đurđevdan” zaslužio životom mimo mene”, kazao je tada.

Pukniiiii zorooo

Podjetimo, prije dvije godine, dok je Milorad Dodik bio član Predsjedništva BiH u prostorije Predsjedništva doveo je harmonikaša i u društvu nekoliko ljudi otpjevao, između ostalih i pjesmu “Pukni zoro”. U izjavi je nakon toga rekao da je to pjesma koju su srpski vojnici pjevali tokom Prvog svjetskog rata u bitkama na Kajmakčalanu.

Magnifico gleda i ne vjeruje: Dodik pjesmu iz 2010. predstavio kao staru ratnu

Njegove izjave nisu tačne, jer je pjesmu napisao slovenački muzičar Magnifico i to za film Montevideo, Bog te video. Muzičar se oglasio na Facebooku na način da je pogledao Dodikov snimak, bez da bi rekao ijednu riječ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!