Nakon ponovnog pokretanja priče o vezama s Gačaninom: Konaković se stavio na raspolaganje OSA-i i Europolu

Vijesti 15. feb 202419:02 0 komentara
N1

U javnosti je ponovo, pokrenuta priča o vezama šefa bh. diplomatije sa narkokartelom Edina Gačanina. To su notorne laži, kaže Elmedin Konaković i traži da se istraži.

Da se prije tri godine bh. ministar spoljnih poslova sastao sa Edinom Gačaninom, šefom narkokartela “Tito i Dino”, koji je u Holandiji osuđen na sedam godina zatvora, državni ministar spoljnih poslova kategorično odbacuje.

“Nisam nikad pravio press konferenciju zbog toga što se meni lično dešavalo. Press konferenciju pravim zato što je ovo ozbiljan napad na ministarstvo vanjskih poslova, na kredibilitet ove institucije, koja je usred prevažnog procesa evrointegracija”, saopštio je danas Konaković.

A, upravo je, prema evropskom putu BiH skeptična Holandija, čiji je premijer nedavno posjetio našu državu, u namjeri da taj skepticizam umanji. Međutim, Holandija je i država u kojoj se odbrana Mirze Gačanina, rodbinski vezanog s Edinom Gačaninom, barem prema pisanju tamošnjih medija, poziva na pisanje pojedinih bh. medija o vezama ministra i Edina, kako bi spriječila njegovo izručenje BiH. Na posljednjem ročištu Mirza, koji tvrdi da nije u dobrim odnosima sa svojim Edinom, izjavljuje i da je ovaj zahtjev dio Edinove zavjere i niza korumpiranih državnih zvaničnika te da se boji za svoj život ako bude izručen. Kao jednu od osoba koja sarađuje sa vođom narkokartela, Mirzin advokat, u ime svog klijenta, navodi upravo ministra Konakovića. U istom tekstu, između ostalog, stoji:

“Mirza G. i njegov advokat ukazuju na objave u bosanskohercegovačkim medijima u kojima se navodi da je ministar Konaković o svom trošku prisustvovao vjenčanju Edina G. u Dubaiju sa porodicom 2021. godine. I Milorad Dodik je dao ovakve prijedloge. Dodik je predsjednik Republike Srpske, jednog od dva entiteta države Bosne i Hercegovine. Tumačenje ovakvih izjava je složeno jer su tenzije između dva dijela Bosne i Hercegovine – srpskog i bosanskohrvatskog dijela – porasle posljednjih godina.”

Kako bi se saznalo ima li BiH korumpiranog ministra koji je u vezi s narko kartelima, ili pravosudno-medijsku mafiju, šef bh. diplomatije poziva Europol, SIPA-u i OBA-u da istraže ove navode, a medije da svakodnevno o tome izvještavaju. Na iste adrese pisali smo i mi, no odgovor je stigao samo iz SIPA-e.

Opširnije u prilogu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!