Nakon proslave u mnogim bh. domovima uslijedi januarska depresija: Građani uznemireni zbog rasta cijena namirnica

Vijesti 30. dec 202319:06 0 komentara

Nakon slavlja i opuštanja tokom proslave Nove godine većina građana će pogledati u svoje novčanike i računati koliko novca im je ostalo obzirom da ih je ova godina finansijski iscrpila; sve je skuplje nego prije. Kakav početak naredne godine u ekonomskom smislu očekuje građane?

Tradicionalno svake godine nakon proslave u mnogim bh. domovima uslijedi januarska depresija. Kod pojedinih nastupila je i ranije, jer su tokom cijele godine građani uznemireni rastom cijena namirnica i ostalih životnih troškova.

”Ništa ne očekujem, penzioner sam i imam pristojnu penziju pa nekako može… dva sina imam koja me pomažu, tako živim eto”; ”Cijene su dosta visoke, potrošačka korpa mnogo veća nego prije. I samo se nadam da neće doći do povećanja cijena”; ”Trenutno su malo snižene, mada su i dalje previsoke za sve”.

Cijene za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima neće se mijenjati naredna tri mjeseca. Iz Udruženja potrošača očekuju da se to odrazi i na nova smanjenja cijena.

Gordana Bulić, Udruženje potrošača TK kazao je:

”Ukoliko imate zaključanu cijenu jednog mlijeka i bolje se prodaje od drugih vrsta onda je za očekivati da trgovci i proizvođači počnu se pribojavati za svoju poziciju pa da i oni smanje cijenu kako bi osigurali postojeću ili poboljšali tržišnu poziciju”.

Moglo bi biti i drugačije jer je već sada izvjesno da će privrednici struju plaćati skuplje.

Igor Gavran, ekonomski analitičar kazao je:

“Moguće je da će neki to iskoristiti opravdano, većina neopravdano da povećaju cijene, ali to ne može biti drastično. Kada je u pitanju rast cijena ne bi trebalo biti dodatnih negativnih iznenađenja”.

Ono što bi najviše negativno iznenadilo građane bilo bi povećanje cijene goriva. Prometnici naftnih derivata smatraju da niko sa sigurnošću ne može reći kakve će biti cijene, te da je pravo pitanje da li će BiH imati normalno snabdijevanje naftnim derivatima obzirom na dešavanja na svjetskom tržištu? Zbog toga se nadaju olakšicama.

Milenko Bošković, Udruženje prometnika naftnih derivata kazao je:

”Ukoliko bi postojala dobra politička volja na strukturu cijene u poreznim davanjima. Porezna davanja iznose 43% od maloprodajne cijene. Vidimo na kraju godine kako se svi hvale kako smo prikupili više poreza, to je produkt isključivo povećanja cijena, inflacije i drugih ekonomskih faktora”.

Sve su to na najteži način osjetili građani, nerijetko se zadužujući kako bi finansijski izdržali od prvog do prvog jer im primanja ponekad ne pokrivaju ni ono osnovno. Nova godina samo što nije, a u njoj će se očito ponavljati stari problemi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!