Nakon protesta i otkaza zdravstvenih radnika: Vlada HNK na hitnoj sjednici usvojila odluku o pokretanju postupka pregovora

N1 BiH

Na tragu dogovorenog na sastanku premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenka Hercega, ministra finansija, Adnana Faladžića, ostalih članova Pregovaračkog tima Vlade i čelnika Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, održanog trećeg novembra, Vlada HNK-a je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojila Odluku o pokretanju postupka pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNK-a.

Kada je riječ o Protokolu o pregovaranju, obzirom na činjenicu da se radi o različitim prijedlozima, o pregovaračkom će se okviru Vlada izjasniti na prvoj narednoj sjednici.

“Resorno ministarstvo je u punom kapacitetu posvećeno ovoj temi i članovi Pregovaračkog tima razmatraju finansijske aspekte iz sindikalnog prijedloga Kolektivnog ugovora. Očekujem da će Vlada usvojiti pregovarački okvir da bi sastanak članova Pregovaračkog tima sa sindikalnim čelnicima bio moguć već do kraja tekuće sedmice”, rekao je Antonio Vujića, predsjednik Pregovaračkog tima.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u HNK od jutros su ponovo na protestu. Mirnom šetnjom ulicama Mostara do zgrade Vlade HNK izrazili su nezadovoljstvo zbog nagomilanih problema. Trenutno je najalarmantnija situacija u Konjicu, gdje su ljekari dali kolektivne otkaze jer od ljeta nisu dobili plaće. Zdravstveni radnici ovog Kantona, apeluju već izvijesno vrijeme da im se obezbijedi potpisivanje novih kolektivnih ugovora. U okviru novog kolektivnog ugovora traže i povećanje plaća za koju tvrde da je prema nekim proračunima oko 300 maraka manja za jednog ljekara u odnosu na plaću u Kantonu Sarajevo.

Više u prilogu Aleksandre Tolj Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!